Antena 3 CNN Externe O cercetătoare a laboratorului din Wuhan rupe tăcerea: "Nu e așa cum scrie presa"

O cercetătoare a laboratorului din Wuhan rupe tăcerea: "Nu e așa cum scrie presa"

Singura cercetătoare internațională a laboratorului din Wuhan descrie o imagine diferită a Institutului, decât cea care apare de obicei în presă.

O cercetătoare a laboratorului din Wuhan rupe tăcerea: "Nu e așa cum scrie presa"
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    28 Iun 2021   •   19:01

Danielle Anderson lucra în ceea ce a devenit cel mai notoriu laborator din lume, cu doar câteva săptămâni înainte ca primele cazuri cunoscute de Covid-19 să apară în centrul Chinei.

Expert în virusuri transmise de lilieci, Anderson este singurul om de știință străin care a întreprins cercetări la laboratorul BSL-4 al Institutului de Virologie Wuhan, primul din China echipat pentru a face față celor mai letali agenți patogeni ai planetei.

Cea mai recentă etapă a sa s-a încheiat în noiembrie 2019, oferindu-i lui Anderson o perspectivă privilegiată asupra locului de unde probabil a plecat cea mai gravă pandemie din ultimul secol.

Adevărurile trunchiate și informațiile distorsionate au ascuns o contabilitate exactă a funcțiilor și activităților laboratorului, care erau mai obișnuite decât modul în care au fost prezentate în mass-media, a spus ea.

„Mi s-a părut un laborator obișnuit, nu într-un mod plictisitor, care funcționa ca orice alt laborator înalt securizat”, a spus Anderson.

Anderson, în vârstă de 42 de ani, care este privită drept o stea  în comunitatea de virologie, spune că munca ei din Wuhan, pentru combaterea virusului Ebola a însemnat foarte mult pentru cariera ei

Ea se afla la fața locului în Wuhan, când experții cred că virusul, cunoscut acum sub numele de SARS-CoV-2, a început să se răspândească.

Aceasta făcea parte dintr-un grup care se aduna în fiecare dimineață la Academia Chineză de Științe pentru a prinde un autobuz care îi transporta la institut la aproximativ 32 de kilometri distanță.

De la prima sa vizită, Anderson a fost impresionată de nivelul înalt de securizare al institutului.

Clădirea în beton, în stil buncăr, are cel mai înalt grad de biosecuritate și presupune filtrarea și sterilizarea aerului, a apei și a deșeurilor înainte de a părăsi instalația.

Au existat protocoale și cerințe stricte care vizează conținerea agenților patogeni studiați, a spus Anderson, iar cercetătorii au urmat 45 de ore de instruire pentru a fi certificați să lucreze independent în laborator.

La intrare şi ieşire se făceau duşuri de dezinfectare şi acestea erau mai riguroase la părăsirea instalaţiei, la intervale planificate.

Anderson spune că, deşi în mare protocoalele sunt aceleaşi în laboratoarele înalt securizate unde a mai lucrat, laboratorul din Wuhan avea o metodă specială prin care monitoriza zilnic sistemul de dezinfectare.

Ea se afla în permanent contact prin căşti cu centrul de comandă care asigura respectarea paşilor de siguranţă în interiorul laboratorului.

Institutul de la Wuhan e singurul laborator din China specializat în virusologie şi tehnologie virală din cele circa 20 de institute biomedicale ale Academiei Chineză de Ştiinţă.

Teoria că noul coronavirus ar fi scăpat din acest laborator a prins contur pe fondul tensiunilor administraţiei Trump cu China în privinţa pandemiei de COVID-19, pe fondul suspiciunilor internaţionale că statul chinez a ascuns în primă instanţă epidemia iar apoi nu a furnizat date directe despre primii pacienţi trataţi în spitalele de la Wuhan.

×
Subiecte în articol: Wuhan
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close