Antena 3 CNN Externe China trimite înapoi în SUA zeci de avioane Boeing: Prețurile au crescut prea mult după tarifele lui Trump

China trimite înapoi în SUA zeci de avioane Boeing: Prețurile au crescut prea mult după tarifele lui Trump

I.C.
2 minute de citit Publicat la 08:40 24 Apr 2025 Modificat la 08:45 24 Apr 2025
GettyImages-1189243997
China trimite înapoi în SUA zeci de avioane Boeing. Foto: Getty Images

China a returnat avioane comandate din SUA în cel mai recent gest de represalii față de tarifele impuse de președintele Donald Trump, a declarat directorul producătorului de avioane Boeing, Kelly Ortberg. Potrivit acestuia, două aeronave au fost deja returnate, iar o a treia urmează să fie trimisă înapoi, în contextul în care tensiunile comerciale dintre cele două țări s-au accentuat. Ortberg a precizat că alte 50 de avioane urmau să ajungă în China în acest an, însă clienții chinezi au transmis că nu le vor mai primi, relatează BBC.

SUA au impus tarife de 145% pe importurile din China, iar Beijingul a răspuns cu taxe vamale de 125% pentru produsele americane.

Vorbind marți, din Biroul Oval, Donald Trump s-a arătat optimist în legătură cu îmbunătățirea relațiilor comerciale cu China, afirmând că nivelul tarifelor impuse va fi „redus considerabil, dar nu la zero”.

Cu toate acestea, Ortberg a declarat că „China a încetat efectiv recepționarea aeronavelor din cauza mediului tarifar”.

Boeing este cel mai mare exportator american, cu aproximativ 70% din vânzările de aeronave comerciale realizate în afara SUA. Ortberg a spus că firma analizează posibilitatea de a reorienta 41 dintre aeronavele deja fabricate către alți clienți, întrucât există cerere ridicată din partea altor companii aeriene.

În plus, a mai precizat că nouă avioane care nu au intrat încă în producție sunt în așteptare, iar Boeing dorește „să înțeleagă intențiile clienților”, pentru a le putea redirecționa dacă este necesar. „Nu vom continua să construim avioane pentru clienți care nu le vor accepta”, a subliniat Ortberg.

„Nu trece zi fără să discutăm cu SUA despre războiul comercial”

Mai târziu, în cadrul unei discuții cu investitorii, Ortberg a declarat că „nu trece nicio zi fără să discutăm fie cu secretari de stat, fie chiar cu președintele (Trump), despre războiul comercial cu China”. A adăugat că este „foarte optimist că se va ajunge la negocieri”.

Miercuri, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat la o conferință a FMI că există „o oportunitate reală pentru un acord major” între SUA și China în privința comerțului. Întrebat despre o viitoare întâlnire bilaterală, Bessent a spus că ar putea fi „o oportunitate incredibilă”, dacă Beijingul este „serios” în ceea ce privește reducerea dependenței economiei chineze de exporturile industriale.

Ortberg a mai spus că și alți furnizori din lanțul de aprovizionare al Boeing sunt afectați de tarifele vamale, în special cei din Japonia și Italia, unde se aplică tarife universale de 10%.

În cadrul aceleiași discuții, directorul financiar al Boeing, Brian West, a subliniat că „politica de liber schimb este foarte importantă pentru noi” și că Boeing va continua să colaboreze cu furnizorii pentru a menține fluxul de producție.

Boeing a raportat pierderi mai reduse în primul trimestru al anului, după ce a reușit să producă și să livreze mai multe avioane. Producția scăzuse semnificativ în 2024, ca urmare a unor crize interne și a unei greve declanșate de aproximativ 30.000 de muncitori americani.

Compania intenționează să crească producția modelului 737 MAX la 38 de unități pe lună în 2025.

×
x close