Antena 3 CNN Externe Un comandant ucrainean, capturat de ruși la Azovstal, și-a contactat familia. În ce stare sunt soldații

Un comandant ucrainean, capturat de ruși la Azovstal, și-a contactat familia. În ce stare sunt soldații

Un comandant ucrainean, care a fost capturat de ruși de la Azovstal, a reușit să-și contacteze soția. Bărbatul a oferit detalii despre starea soldaților și despre modul în care sunt tratați.

Un comandant ucrainean, capturat de ruși la Azovstal, și-a contactat familia. În ce stare sunt soldații
Sursa foto: Twitter /EVANS
de Cerasela Stafie    |    25 Mai 2022   •   14:18

Soldații ucraineni capturați de forțele ruse, după asediul de trei luni al combinatului siderurgic Azovstal, sunt ținuți în condiții ”satisfăcătoare”, potrivit soției comandantului unității, pe fondul incertitudinii cu privire la soarta prizonierilor.

Denis Prokopenko, comandantul batalionului Azov, a putut să-și sune soția, Kateryna. Femeia a declarat că i s-a spus și că prizonierii nu au fost supuși violenței. Nu este, în schimb, foarte clar dacă Prokopenko a fost capabil să vorbească liber în timpul conversației.

”A spus că este „OK” și a întrebat cum sunt. Am auzit din alte surse că sunt ținuți mai mult sau mai puțin satisfăcătoare”, a spus Kateryna Prokopenko pentru The Guardian. 

Cel puțin 1.000 de luptători ucraineni, inclusiv membri ai batalionului Azov, au fost transferați pe teritoriul stăpânit de Rusia săptămâna trecută, după ce uzina de oțel Azovstal din Mariupol a fost luată de forțele ruse.

Batalionul Azov a jucat un rol semnificativ în justificarea invaziei Rusiei, care a fost lansată inițial cu presupusul scop de ”denazificare”. Azov s-a format ca batalion de voluntari, în 2014, pentru a lupta împotriva forțelor susținute de Rusia, iar unii lideri ai săi sunt cunoscuți pentru opiniile de extremă dreapta. Ulterior a fost integrat în armata ucraineană. Narațiunea de propagandă a Rusiei despre război a vorbit mult timp despre influența batalionului, susținând că membrii săi sunt neo-naziști.

Oficialii de la Kiev au sugerat că ar putea fi schimbați într-un schimb de prizonieri, dar unii oficiali ruși au cerut ca aceștia să fie judecați sau chiar executați pentru acuzații de ”terorism”.

Anterior, singurele știri despre condițiile luptătorilor au venit printr-un canal de știri căruia Ministerul rus al Apărării i-a dat acces la închisoare. Comitetul Internațional al Crucii Roșii, care este implicat în monitorizarea condițiilor pentru prizonierii de război și are o politică de a nu comenta public, nu a emis nicio declarație.

”Ei sunt hrăniți, li se dă apă. Condițiile îndeplinesc cerințele și nu au fost supuși violenței în această scurtă perioadă. Ce se va întâmpla în continuare, desigur, nu știm, dar în acest moment există terți – ONU și Crucea Roșie – care controlează situația”, a spus Kateryna Prokopenko. 

Majoritatea luptătorilor Azov răniți sunt ținuți într-o închisoare din Olenivka, un sat din Donețk ocupat de ruși, dar un grup mai mic de luptători grav răniți se află într-un spital din orașul Novoazovsk, în aceeași regiune. Prokopenko a spus că, din câte știe ea, niciunul dintre luptători nu a fost dus în Rusia.

×
Subiecte în articol: comandant Azovstal soldați ucraineni
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close