Antena 3 CNN Externe Comisia Europeană leagă plata fondurilor UE de reforma justiţiei din România

Comisia Europeană leagă plata fondurilor UE de reforma justiţiei din România

Comisia Europeană leagă plata fondurilor UE de reforma justiţiei din România
Sursa foto: catalin predoiu
24 Apr 2009   •   03:41

Comisia Europeană leagă plata fondurilor UE către România de reforma justiţiei şi lupta anticorupţie din România, se arată într-un document de informare al CE transmis Parlamentului European .

"Comisia monitorizează atent situaţia din Bulgaria şi România. Plata fondurilor depinde, desigur, de evoluţia mediului legislativ şi judiciar şi de progresele înregistrate în implementarea diferitelor planuri de acţiune", se arată în concluziile documentului datat 8 aprilie 2009, fiind pentru prima oară când CE leagă direct plata fondurilor europene de reforma justiţiei şi lupta anticorupţie.

Documentul remis europarlamentarilor arată că, în prezent, 316 milioane de euro din fondurile de preaderare pentru agricultură (SAPARD) rămân suspendate, din care 142 milioane au fost raportate la Comisie, scrie Newsin.

În ce priveşte fondurile structurale, au fost aprobate trei evaluări de conformitate, dar pentru o evaluare "mai sunt în continuare unele chestiuni legate de conflicte de interes ce trebuie să fie rezolvate". Plăţile interimare efectuate până acum au avut loc doar în cadrul programelor operaţionale aprobate.

Documentul vine ca răspuns la o rezoluţie din ianuarie în care Parlamentul European îşi exprima îngrijorarea cu privire la îngheţarea fondurilor din Bulgaria şi cerea executivului european să raporteze trimestrial asupra problemelor cu privire la neregulile în implementarea fondurilor UE.

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu a confirmat informaţia potrivit căreia Comisia Europeană leagă plata fondurilor europene către România de reforma justiţiei şi de lupta anticorupţie.
Totodată, Predoiu a declarat că lipsa reformei în sistemul judiciar nu trebuie scuzată pe motiv de criză economică.

"S-ar putea să fim în situaţia în care să avem condiţionată această facilitate de asistenţă financiară de progrese substanţiale legate de mecanismul de cooperare şi verificare", a declarat ministrul Justiţiei care a precizat că încă nu s-a luat o decizie finală asupra acestei chestiuni la Bruxelles. "Este cert că se manifestă îngrijorare în legătură cu stadiul acestui mecanism altfel nu văd de ce el încearcă a fi legat de facuilitatea de ajutorare economică", a mai adăugat ministrul, care a anunţat că vor fi trei misiuni de evaluare înainte de rapostul din această vară.

Predoiu a reamintit că primul benchmark al sistemului de coperare şi verificare stabilit împreună cu CE vorbeşte de întărirea capacităţii instituţionale a CSM care "nu prea funcţionează". Ministrul a spus că nu doar CSM-ul, ci şi Executivul are o misiune importantă de îndeplinit pentru ca România să aibă parte de un bun raport pe justiţie în vară. "Nu putem să performăm separat, toţi performăm pe acelaşi culoar şi nu putem finaliza cursa decât toţi odată. Deficienţa instituţională între noi trebuie să înceteze", a subliniat deţinătorul portofoliului Justiţiei.

"Nu cred în teza procurorului maşină acţionat de butoane. Nu am date care să mă conducă către această idee. Cred că fiecare încearcă să îşi facă treaba acolo unde este", a replicat ministrul Justiţiei cu privire la ideea că acţiunile procurorilor DNA din ultima perioadă sunt făcute la comadă politică şi cu dorinţa de a demonstra că la noi în ţară se face justiţie.
Antena3.ro

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close