Antena 3 CNN Externe Comisia ONU pentru drepturile omului anchetează 14 atacuri chimice în Siria

Comisia ONU pentru drepturile omului anchetează 14 atacuri chimice în Siria

Comisia ONU pentru drepturile omului anchetează 14 atacuri chimice în Siria
de M.T.    |    16 Sep 2013   •   18:01

Comisia de anchetă a ONU privind încălcarea drepturilor omului în Siria a anunţat, luni, că va ancheta 14 cazuri de presupuse atacuri cu arme chimice, care ar fi fost comise din septembrie 2011, informează AFP, citată de Agerpres.

„Vom ancheta 14 cazuri presupuse de folosire a armelor chimice, dar nu am stabilit cine este responsabil”, a declarat preşedintele comisiei, Paulo Pinheiro, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Am văzut înregistrări video şi dispunem de analizele experţilor militari', a continuat oficialul, citând, de asemenea, interviuri realizate cu personal medical din Siria.

În precedentul său raport, publicat pe 11 septembrie, Comisia de anchetă evocase doar patru cazuri de atacuri cu arme chimice (două în luna martie 2013 şi două în aprilie 2013), acuzând regimul de crime împotriva umanităţii şi crime de război, iar rebeliunea de crime de război.

Comisia de anchetă a refuzat, totuşi, să indice când au avut loc cu exactitate celelalte 10 cazuri de presupuse atacuri cu arme chimice, limitându-se să indice că cele 14 cazuri s-au înregistrat de la începutul mandatului anchetatorilor, respectiv în septembrie 2011.

Comisia de anchetă, creată la 22 august 2011, nu a primit niciodată autorizaţia de a se deplasa în Siria, însă aceasta speră să primească acceptul din partea Damascului pentru a se investiga cele 14 locuri ale atacurilor şi pentru a stabili, în măsura posibilului, identitatea responsabililor, a explicat Carla del Ponte, membru al comisiei de anchetă.

Fostul procuror federal elveţian şi fost procuror al Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie şi al Tribunalului Penal Internaţional pentru Rwanda a explicat, de asemenea, că a primit în urmă cu o săptămână o invitaţie din partea regimului sirian de a merge „cu titlu personal” în Siria.

Del Ponte a declinat totuşi această invitaţie, comisia cerând o vizită „oficială”.

Acuzat de mai multe ţări, între care SUA şi Franţa, că a comis la 21 august un atac cu arme chimice în apropiere de Damasc, preşedintele sirian Bashar Al-Assad s-a angajat la 12 septembrie să trimită la ONU şi la Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) documentele tehnice necesare pentru aderarea la organizaţie.

În paralel, la capătul a trei zile de discuţii la Geneva, secretarul de stat american John Kerry şi omologul său rus, Serghei Lavrov, au căzut de acord sâmbătă asupra unui cadru care să prevadă distrugerea arsenalului chimic până la jumătatea lui 2014.

Acest acord, căruia regimul lui Bashar Al-Assad a promis că i se va conforma, a îndepărtat ameninţarea imediată cu lovituri, preconizate de Washington şi Paris şi aliaţii lor, pentru a „pedepsi” regimul de la Damasc.

Pinheiro a precizat că speră la rândul său ca acest acord să constituie „o trambulină pentru oprirea ostilităţilor şi o reglementare politică a conflictului”.

×
Subiecte în articol: Siria criza Siria
Parteneri
Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat. Ar putea fi reluat de la zero
x close