Antena 3 CNN Externe Conflictul din Fâșia Gaza. Cel puțin 33 de persoane au murit, printre care și 13 copii, în urma atacurilor aeriene israeliene

Conflictul din Fâșia Gaza. Cel puțin 33 de persoane au murit, printre care și 13 copii, în urma atacurilor aeriene israeliene

Cel puțin 33 de persoane au murit duminică, printre care și 13 copii, în urma atacurilor aeriene israeliene.

Conflictul din Fâșia Gaza. Cel puțin 33 de persoane au murit, printre care și 13 copii, în urma atacurilor aeriene israeliene
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    17 Mai 2021   •   09:27

Este a șaptea zi de conflicte între israelieni și palestinieni. Israel a anunțat duminică că a bombardat casa liderului politic Hamas din Gaza, într-un val de atacuri aeriene.

A dat publicități imagini video cu o bomba care a explodat în momentul în care a lovit o locuință acestuia, fără a preciza dacă Yahya Sinwar se afla sau nu în locuință. În același timp, în noapte de sâmbătă spre duminică, gruparea Hamas a trimis peste 130 de rachete din Gaza spre Israel, majoritatea fiind interceptate de scutul anti-rachetă al Israelului.

Duminică dimineaţa atacurile armatei israeliene au ucis cel puţin 3 palestinieni în Gaza, în vreme ce israelienii au fugit în adăposturi din cauza rachetelor lansate spre Tel Aviv.

Numărul deceselor provocate duminică de atacurile israeliene în Gaza a ajuns la 42, în timp ce un autoturism a rănit mai mulți polițiști israelieni în Ierusalimul de Est

Comunitatea internaţională a facut apel la încetarea conflictului în zonă, iar preşedintele SUA, Joe Biden, i-a sunat atât pe premierul israelian Netanyahu, cât şi pe preşedintele Autorităţii palestinienie. Mahmud Abbas, exprimându-şi îngrijorarea faţă de escaladarea conflictului.

SUA au cerut Israelului să asigure securitatea jurnaliştilor, după ce în cursul zilei de sâmbătă, armata a bombardat un bloc turn din Gaza unde îşi aveau sediul redacţiile Associated Press şi Al Jazeera. Atacul a fost justificat prin faptul că în clădire s-ar fi aflat şi apartamente care erau folosite de Hamas.

Blocul a fost evacuat înainte de atac, proprietarul fiind avertizat din timp.

Zece membri ai aceleiaşi familii au murit în atacurile din Gaza, într-o tabără de refugiaţi situată la vest de oraş. Un bebeluş de doar cinci luni, Omar Al-Hadidi, a fost singurul supravieţuitor al atacului, în timp ce mama sa şi restul rudelor au murit.

În total, începând din 10 mai, au fost ucişi 197 de palestinieni, dintre care cel puţin 58 de copii, fiind rănite peste 1.200 de persoane.

De partea israeliană au fost ucise zece persoane, dintre care un copil, fiind rănite 282 de persoane ca urmare a tirurilor efectuate de grupări armate palestiniene, inclusiv Hamas, dinspre Fâşia Gaza.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite (ONU) nu a reușit să ajungă la un punct de vedere comun la reuniunea de duminică, convocată pentru discutarea situației din Gaza și Israel.

Ambasadorul israelian în SUA şi la ONU, Gilad Erdan, a acuzat mişcarea palestiniană Hamas că a premeditat un război cu Israelul şi că doreşte să preia puterea în Cisiordania.

„Hamas atacă civilii, Israelul îi ţinteşte pe teroriști. Israelul depune toate eforturile ca să evite victime civile, Hamas face tot posibilul să ucidă cât mai mulţi civili. Israelul vede o tragedie în fiecare victimă din rândul civililor. Hamas vede în fiecare civil israelian mort o victorie în campania sa jihadistă”, a acuzat Gilad Erdan, ambasadorul israelian la ONU.

El a cerut Consiliului de Securitate al ONU să condamne atacurile cu rachetă și a explicat că țara sa nu are altă opţiune decât să răspundă atacurilor palestinienilor pentru a le opri. 

Replica a venit de la Riyad al-Malki, ministrul de externe palestinian.

„Israelul este o putere ocupantă, colonială. Orice evaluare a situației care nu ține cont de acest fapt fundamental este părtinitoare. Nu suntem doi vecini care trăiesc în pace. Israelul este hoțul înarmat care a pătruns în casa noastră și ne terorizează familia. Ne distruge casele şi îi subjugă pe oameni, generație după generație”, a acuzat șeful diplomației palestiniene.

Statele Unite, prin ambasadorul Linda Thomas-Greenfi și-au reiterat sprijinul în vederea ajungerii la un acord de încetare a focului, o perspectivă ce pare, în acest moment îndepărtată.

La Tel Aviv, premierul Benjamin Netanyahu s-a întâlnit duminică cu liderii militari și ai serviciilor de securitate și informații și a declarat că finalul confruntărilor nu este încă vizibil. „Va dura ceva timp”, a spus acesta, în ciuda apelului făcut la New York de Secretarul General al ONU, António Guterres: „Recentele violențe doar perpetuează un ciclu al morții, distrugerii și disperării. Luptele trebuie să se oprească. Să se oprească imediat”, a spus acesta.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a avut discuţii telefonice cu omologii din Qatar, Egipt şi Arabia Saudită, state regionale cheie, pentru a încerca să oprească violenţele.

În primele ore ale dimineții de luni, avioane de război ale Israelului au lansat 80 de rachete către Gaza, ca răspuns imediat la lansarea de către Hamas a unei salve de rachete către sudul Israelului.

×
Subiecte în articol: Israel palestina conflict razboi
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close