Antena 3 CNN Externe Consens la Bruxelles: Reducerea poluării, relansarea economică şi ratificarea Tratatului de la Lisabona

Consens la Bruxelles: Reducerea poluării, relansarea economică şi ratificarea Tratatului de la Lisabona

Consens la Bruxelles: Reducerea poluării, relansarea economică şi ratificarea Tratatului de la Lisabona
12 Dec 2008   •   09:05

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană s-au apropiat de consens în toate cele trei teme principale ale summitului de la Bruxelles - reducerea poluării, relansarea economică şi Tratatul de la Lisabona. Preşedinţia franceză speră că vineri vor fi eliminate şi ultimele divergenţe.
Tratatul de la Lisabona a fost ratificat de toate statele Uniunii cu două excepţii: Cehia, unde procedura este în curs, şi Irlanda, unde documentul a fost respins prin referendum. Unii dintre liderii europeni prezenţi la Bruxelles au fost întâmpinaţi, la reuniunea Partidului Popular European de manifestanţi irlandezi decişi să nu revină asupra poziţiei lor.
În urma discuţiilor, cei 27 au ajuns la un acord de principiu care va permite guvernului irlandez să organizeze un nou referendum anul viitor, înainte de 1 noiembrie. Irlanda va primi garanţii în patru domenii de interes pentru opinia publică: neutralitatea militară, autonomia fiscală, interzicerea avortului şi mai ales menţinerea câte unui comisar european din partea fiecărei ţări. Europenii speră că, în acest fel, alegătorii irlandezi vor consimţi să aprobe Tratatul.
Cea mai controversată temă a summitului este însă combaterea încălzirii globale prin reducerea emanaţiilor de gaze cu efect de seră. Până acum, Germania, Italia şi ţările est-europene nu agreau planul elaborat în acest scop. În urma negocierilor, poziţiile s-au apropiat. Germania a acceptat propunerea franceză ca statele bogate din Vest să le ajute pe cele din Est să suporte costul economic al reducerii poluării. Singura ţară care mai are obiecţii este Ungaria, care consideră că ajutoarele preconizate sunt insuficiente.
Cei 27 au aprobat, de asemenea, în principiu, planul european de relansare după criza economică, în valoare de 200 de miliarde de euro - 1,5% din produsul intern brut al Uniunii. Preşedintele Nicolas Sarkozy, care îşi încheie mandatul de preşedinte al Uniunii, nu şi-a ascuns satisfacţia după discuţiile de ieri: ?Facem progrese. Nu vom rămâne în week-end la Bruxelles. Cel puţin nu acum.?
Antena 3

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close