Antena 3 CNN Externe Convoiul uriaș al rușilor a fost bombardat de ucraineni: ”Am incendiat multe coloane ale inamicului!”

Convoiul uriaș al rușilor a fost bombardat de ucraineni: ”Am incendiat multe coloane ale inamicului!”

Înaintarea coloanei de blindate rusești spre Kiev a fost blocată la 30 de kilometri nord de Capitală.

Convoiul uriaș al rușilor a fost bombardat de ucraineni: ”Am incendiat multe coloane ale inamicului!”
de Laura Dinu    |    04 Mar 2022   •   07:42

Coloana a fost bombardată atât de aviația ucraineană, cât și de artilerie. 

Din primele informații, se pare că atacul a fost unul extrem de complex. 

„Lovim coloanele inamicului”, a declarat Generalul Kyrylo Budanov pentru Military Times. „Incendiem multe coloane ale inamicului.”

Loviturile, a spus el, sunt conduse de avioane de luptă Su-24 și Su-25 ucrainene, artilerie și rachete.

„Ofițerii și agenții mei de informații conduc și declanșează atacurile”, a spus el.

Adresându-se reporterilor miercuri după-amiază, sub condiția anonimatului, un oficial înalt al apărării a spus că Pentagonul are indicii că forțele ucrainene țintesc convoiul în încercarea de a împiedica ceea ce oficialii cred că este scopul final al Rusiei: să ocupe Kievul și să instaleze un guvern acolo. 

De ce convoiul care urma să atace Kiev-ul nu s-a mișcat de câteva zile. Pentagon: ”Nu s-au așteptat la asta!”

Convoiul rușilor, care amenință Kiev-ul, este în acest moment în impas, susțin cei de la Pentagon. Nu există date clare despre ce s-a întâmplat cu el și de ce nu se mișcă. Locuitorii din capitala Ucrainei se așteptau la un atac din partea acestor trupe, dar nimic nu s-a întâmplat în ultimele zile.

În acest moment, convoiul se află în aproape aceeași poziție ca în urmă cu câteva zile. Începe undeva în apropiere de Pribirsk apoi se întinde până lângă Kiev, în zona aeroportului Antonov. Două dintre podurile de acces în capitala Ucrainei, care se află pe posibilele rute pe care ar putea merge convoiul, au fost distruse, tocmai pentru a opri înaintarea rușilor. Este vorba despre podurile din zonele Irpin şi Vişneve.

De altfel, şi Pentagonul susţine că este vorba despre un impas în cazul convoiului rusesc. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, afirmă că forțele rusești au înregistrat progrese minore în ultimele 24-36 de ore. Potrivit lui Kirby, convoiul de trupe care amenință capitala Ucrainei, întins pe mai mult de 60 km, a fost încetinit de luptătorii ucraineni și "rămâne blocat". "Credem că rușii se regrupează și reevaluează progresele pe care NU le-au făcut", a declarat Kirby. El a mai spus că trupele invadatoare întâmpină în general mai puțină rezistență în sudul țării decât în nord.

Convoiul a fost văzut pentru prima oară în imagini din satelit duminică, la 10:56, ora locală, pe drumul P-02-02, lângă Ivankiv, care se află la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de capitala Ucrainei. Au fost identificate în acest convoi camioane cu combustibil și logistică, pe lângă tancuri, vehicule de infanterie și artilerie autopropulsată.

”Credem că în privința convoiului, dar și în privința ofensivei ruse dinspre Nord, lucrurile sunt în impas. Nu au reușit să facă niciun progres notabil în ultimele 24 până la 26 de ore. Nu știm în acest moment care este motivul acestui impas, dar credem că unul dintre motive este că rușii se regrupează şi reanalizează ce nu au reușit să facă, pentru a recupera timpul pierdut. Credem că au întâmpinat provocări de ordin logistic, la care nu s-au așteptat. Şi, în plus, întâmpină rezistență din partea ucrainenilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Rusia convoi
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close