Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord emite un avertisment către SUA: ”Doar țara noastră pe această planetă poate zgudui lumea trăgând o rachetă pe continentul SUA”

Coreea de Nord emite un avertisment către SUA: ”Doar țara noastră pe această planetă poate zgudui lumea trăgând o rachetă pe continentul SUA”

Ministerul de Externe al Coreei de Nord a declarat că Phenianul nu va „pierde timpul” cu „supunere” și „obediență” față de SUA și s-a lăudat că este una dintre puținele țări din lume care lansează arme nucleare și rachete avansate și singura care se opune Statelor Unite.

Coreea de Nord emite un avertisment către SUA: ”Doar țara noastră pe această planetă poate zgudui lumea trăgând o rachetă pe continentul SUA”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    09 Feb 2022   •   08:56

Tensiunea internațională a crescut din cauza unei serii recente de teste de rachete balistice nord-coreene, acțiuni interzise de mult de Consiliul de Securitate al ONU. Ianuarie a fost o lună record de astfel de teste, cu cel puțin șapte lansări, inclusiv un nou tip de „rachetă hipersonică” capabilă să manevreze cu viteză mare.

De asemenea, printre teste s-a numărat și prima tragere din 2017 a unei rachete balistice cu rază intermediară Hwasong-12, capabilă să lovească teritoriile SUA din Oceanul Pacific.

Un comunicat al Ministerului de Externe al Coreei de Nord a spus că o serie de teste de la Anul Nou au reprezentat „realizări remarcabile” care au întărit „descurajarea războiului” a Coreei de Nord.

De asemenea, a citat Hwasong-15, racheta balistică intercontinentală cu cea mai lungă rază de acțiune (ICBM) lansată vreodată de Coreea de Nord, care nu a fost lansată de la primul său test din 2017 și se crede că are raza de acțiune pentru a livra un focos nuclear oriunde in Statele Unite.

„În lumea de astăzi, în care multe țări își pierd timpul în a avea relații de supunere și obediență cu Statele Unite, există doar țara noastră pe această planetă care poate zgudui lumea trăgând o rachetă pe continentul SUA în raza de acțiune”, a declarat marți Ministerul de Externe al Coreei de Nord.

Solicitat să comenteze, Departamentul de Stat al SUA a repetat declarațiile anterioare conform cărora nu a avut nicio intenție ostilă față de Coreea de Nord și a îndemnat la revenirea la dialog, apeluri pe care Phenianul le-a ignorat în mod persistent.

Răspunzând la declarație, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a spus pentru The Hill că Washingtonul vede Phenianul ca „o amenințare la adresa păcii și securității internaționale și a regimului global de neproliferare”, dar a insistat că SUA „nu poartă nicio intenție ostilă” față de națiunea izolată.

Jenny Town, directorul 38 North, un program din Coreea de Nord cu sediul la Washington, a spus că faptul că declarația Coreei de Nord a venit de la ministerul său de externe probabil că a făcut ca declarația să fie mai puțin amenințătoare decât ar putea părea. "Formularea este foarte pasivă. Nu că o vor face, dar că pot", a spus ea.

Statele Unite au cerut luni Coreei de Nord să-și anuleze programele nucleare și de rachete balistice și să acorde prioritate nevoilor propriului popor. 

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord SUA avertisment rachete
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close