Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord alansat o rachetă balistică care a explodat după lansare | ”Racheta monstru” testată poate ajunge până la Washington

Coreea de Nord alansat o rachetă balistică care a explodat după lansare | ”Racheta monstru” testată poate ajunge până la Washington

Coreea de Nord a lansat o presupusă rachetă balistică care a explodat în aer la scurt timp după lansare, a declarat Seul miercuri, analiştii avertizând că este probabil un test eşuat al aşa-numitei „rachete monstru” a Phenianului.

Coreea de Nord alansat o rachetă balistică care a explodat după lansare | ”Racheta monstru” testată poate ajunge până la Washington
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    16 Mar 2022   •   09:36

Lansarea - al zecelea test de arme suspecte al Coreei de Nord în acest an - are loc după ce Statele Unite au declarat că țara cu arme nucleare se pregătește să tragă o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) „la rază maximă” pentru prima dată din 2017.

În ciuda sancțiunilor internaționale impuse asupra programelor sale de arme, Phenianul a efectuat șapte teste de rachete în ianuarie și a lansat de două ori componente ale a ceea ce pretindea a fi un „satelit de recunoaștere”.

Coreea de Sud și SUA au declarat săptămâna trecută că acele teste au fost de fapt ale unui nou sistem ICBM care nu a mai fost lansat niciodată -- probabil Hwasong-17, numită „rachetă monstru” de către analiști după ce a fost dezvăluită pentru prima dată la o paradă în octombrie 2020.

Suspecta rachetă balistică „pare să fi explodat în aer la scurt timp după lansare”, au declarat pentru AFP șefii de stat major din Seul.

Lansarea a avut loc din zona Sunan din Phenian în jurul orei 09:30 (1230 GMT), au spus ei - același site ca și testele „satelit” din 27 februarie și 5 martie.

Coreea de Nord, cu arme nucleare, își dorea de mult un ICBM care poate transporta mai multe focoase, iar SUA au declarat săptămâna trecută că testele recente au marcat o „escaladare gravă” a programelor de arme ale țării.

Dar site-ul specializat NK News a raportat că lansarea de miercuri s-a încheiat cu „eșec catastrofal”, cu o minge de fum cu tentă roșie zburând în ig-zag pe cer, în timp ce resturi au căzut în apropierea capitalei.

Armata americană a declarat în această săptămână că a „îmbunătățit” sistemele de apărare antirachetă din Coreea de Sud.

Coreea de Nord a efectuat trei teste ICBM - ultimul în noiembrie 2017 al unui Hwasong-15 - considerat suficient de puternic pentru a ajunge la Washington și în restul Statelor Unite continentale.

Dar țara a respectat un moratoriu autoimpus privind testarea armelor nucleare cu rază lungă de acțiune, de când liderul Kim Jong Un s-a angajat într-un val de diplomație la nivel înalt în 2018.

Negocierile cu Donald Trump, președintele SUA la acea vreme, s-au prăbușit un an mai târziu, iar de atunci Kim și-a dublat planurile de a-și moderniza armata, ignorând în același timp ofertele de discuții ale SUA.

„Semnele indică faptul că Hwasong-17 a fost lansat de Coreea de Nord astăzi”, a declarat Cheong Seong-chang, cercetător senior la Institutul privat Sejong pentru AFP.

Eșecul lansării de miercuri va fi studiat îndeaproape de Phenian și pot fi necesare aproximativ trei teste pentru a se asigura că racheta funcționează, a adăugat el.

„Mă aştept ca Nordul să efectueze încă una sau două lansări de testare înainte de 15 aprilie”, a spus el.

Coreea de Nord va marca cea de-a 110-a aniversare de la nașterea liderului fondator și a bunicului lui Kim, Kim Il Sung, în aprilie și îi place să marcheze aniversările cheie interne cu parade sau lansări militare.

„Regimul Kim vrea să demonstreze noi realizări tehnice în jurul celei de-a 110-a aniversări a nașterii fondatorului său, Kim Il-sung”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.

„Dacă cea mai recentă lansare de rachetă a fost într-adevăr un eșec, aproape sigur Coreea de Nord va continua să testeze”, a adăugat el.

Imaginile din satelit indică faptul că Coreea de Nord se pregătește pentru o paradă militară pentru aniversarea din aprilie.

Faptul că lansarea de miercuri a eșuat indică că nu a fost doar „o rachetă obișnuită”, a declarat pentru AFP cercetătorul nord-coreean Ahn Chan-il.

Momentul, în timpul unei tranziții prezidențiale din Coreea de Sud și în timp ce lumea este concentrată asupra Ucrainei, indică, de asemenea, că Phenianul caută o pârghie maximă, a adăugat el.

O nouă lansare a ICBM ar fi o provocare timpurie pentru noul președinte ales al Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, care a promis să adopte o linie mai dură împotriva provocărilor Nordului.

Yoon nu a exclus posibilitatea dialogului cu Phenianul, dar analiștii spun că poziția îl pune pe un picior complet diferit față de predecesorul său liberal și reduce semnificativ perspectiva unui angajament substanțial.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close