Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord pare să-și restaureze situl de testare nuclear, acum în ruină

Coreea de Nord pare să-și restaureze situl de testare nuclear, acum în ruină

Coreea de Nord pare să își „restaureaze” situl de testare nucleară Punggye-ri, a spus Coreea de Sud; au fost observate construcții noi pentru prima dată de când a fost închis în 2018.

Coreea de Nord pare să-și restaureze situl de testare nuclear, acum în ruină
Sursa foto: Twitter/ChrliesWarchest
de Alexandra Ionescu    |    15 Mar 2022   •   09:52

Coreea de Nord nu a testat o bombă nucleară din 2017, dar a sugerat că ar putea relua astfel de teste, deoarece discuțiile de denuclearizare cu Statele Unite și aliații săi rămân blocate.

Situl de testare nucleară Punggye-ri se află într-o regiune muntoasă din extremul nord-est al țării., la aproximativ 100 de kilometri  de granița cu China.

Coreea de Nord și-a efectuat toate cele șase teste nucleare la fața locului, în 2006, 2009, 2013, ianuarie 2016, septembrie 2016 și septembrie 2017. Analiștii s-au îndoit de afirmația Coreei de Nord că explozia din ianuarie 2016 a fost prima sa bombă termonucleară, dar cred că astfel de o armă a fost probabil testată în 2017 într-o explozie mult mai mare decât testele anterioare.

Toate testele au fost efectuate în tuneluri săpate adânc sub munți. Există trei intrări vizibile cunoscute sub numele de Portalul Sud, Portalul de Est și Portalul de Vest.

Intrările în acele tuneluri au fost aruncate în aer în fața unui mic grup de mass-media străine invitate să vadă demolarea când Coreea de Nord a închis amplasamentul în 2018, declarându-și forța nucleară finalizată.

Phenianul a invitat public mass-media internațională să asiste la distrugere, dar nu și inspectorii tehnici, lăsând experții în dezarmare și oamenii de știință să se îndoiască de cât de eficientă sau permanentă a fost distrugerea, potrivit Reuters.

Închiderea nu a afectat arsenalul de arme nucleare al Coreei de Nord sau capacitatea acesteia de a produce arme nucleare, dar lipsa testării ar putea inhiba capacitatea sa de a lansa focoase termonucleare fiabile, potrivit Institutului pentru Știință și Securitate Internațională din Washington (ISIS).

Muntele principal este puțin probabil să fie utilizabil pentru noi teste, dar alți munți din apropiere ar putea fi folosiți, a spus ISIS într-un raport din 2018. De asemenea, Coreea de Nord ar putea efectua noi teste într-o locație complet diferită.

Imaginile surprinse de sateliții comerciali la începutul lunii martie au arătat semne de activitate la situl Punggye-ri, inclusiv construirea unei noi clădiri, repararea unei alte clădiri și ceea ce este posibil cherestea și rumeguș. Studiile (CNS) au spus într-un raport. „A fost detectată activitatea de refacere a unei părți a tunelurilor”, a declarat ulterior armata sud-coreeană într-un comunicat, fără a detalia tipul de activitate.

De la ultima explozie din 2017, experții au indicat o serie de mici cutremure în apropierea bazei de teste nucleare ca un semn că explozia mare a destabilizat regiunea, care nu a înregistrat niciodată cutremure naturale. O astfel de seismicitate nu ar trebui să împiedice situl să fie reutilizat în viitor, dar testele viitoare ar trebui probabil limitate la tunelurile neutilizate anterior, au spus analiștii.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close