Antena 3 CNN Externe Costul decontaminării în regiunea din jurul centralei de la Fukushima ar putea ajunge la 44 de miliarde de euro

Costul decontaminării în regiunea din jurul centralei de la Fukushima ar putea ajunge la 44 de miliarde de euro

Costul decontaminării în regiunea din jurul centralei de la Fukushima ar putea ajunge la 44 de miliarde de euro
de M.T.    |    24 Iul 2013   •   13:15

Decontaminarea şi curăţarea regiunii din jurul centralei de la Fukushima ar putea costa până la 5.800 de miliarde de yeni (44 de miliarde de euro), potrivit unui studiu oficial, preluat de AFP şi citat de Agerpres.

Suma este de cinci ori mai mare decât estimările iniţiale ale guvernului, susţine Institutul naţional al ştiinţelor şi tehnologiilor industriale în raportul său, făcut public marţi.

„Sperăm că acest studiu va ajuta la stabilirea unor planuri de decontaminare a pădurilor şi regiunilor agricole şi va favoriza, în acelaşi timp, întoarcerea acasă a localnicilor”, se arată în raport.

Costul calculat de institut variază în funcţie de scenariile anticipate. Unul dintre acestea prevede transportul şi stocarea solului contaminat în zone agricole, în timp ce un altul ia în calcul o ipoteză conform căreia solul din zonele contaminate ar fi, pur şi simplu, returnat în locul de origine.

Raportul a fost publicat în contextul în care în fiecare zi apare o nouă veste rea cu privire la centrala de la Fukushima, iar operatorul său este criticat din ce în ce mai sever de autorităţile nipone, scrie agenţia de presă franceză.

Luni, Tokyo Electric Power (Tepco) a admis pentru prima dată, după ce afirmase contrariul, că apă contaminată acumulată la baza centralei nucleare s-a scurs în cele din urmă în Oceanul Pacific, la o săptămână după o alertă dată de autoritatea pentru siguranţă nucleară privind o posibilă scurgere.

Miercuri, Tepco a anunţat o nouă emisie de vapori deasupra clădirii reactorului 3 al centralei, a treia în decurs de o săptămână.

Compania a indicat că măsurătorile efectuate nu au relevat nicio creştere a emanaţiilor radioactive, adăugând însă că nu cunoaşte încă originea vaporilor, una dintre ipoteze fiind că ar fi vorba de o evaporare a apei de ploaie acumulate.

Vinerea trecută, Tepco a recunoscut că peste 2.000 de muncitori de la centrală prezintă un risc crescut de cancer la tiroidă. Această cifră reprezintă 10% din numărul total de angajaţi care au fost expuşi la doze cumulate de radiaţii mai mari de 100 de milisieverţi.

Toată această serie de veşti proaste vine după alegerile legislative parţiale pentru camera superioară a parlamentului, care au fost câştigate de Partidul Liberal Democrat al premierului Shinzo Abe, un susţinător al activităţilor nucleare.

În prezent, 48 din cele 50 de reactoare nucleare din Japonia sunt oprite, în majoritatea cazurilor decizia fiind luată din precauţie, după Fukushima.

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close