Antena 3 CNN Externe Curtea Constituțională din Polonia a declarat neconstituțională o decizie a CJUE. Polonia aproape de ieșirea din UE

Curtea Constituțională din Polonia a declarat neconstituțională o decizie a CJUE. Polonia aproape de ieșirea din UE

Miercuri, 14 iulie 2021, Curtea Constituțională din Polonia a stabilit că măsurile decise de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) împotriva reformelor judiciare întreprinse de guvernul de la Varşovia sunt neconstituţionale.

Curtea Constituțională din Polonia a declarat neconstituțională o decizie a CJUE. Polonia aproape de ieșirea din UE
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    15 Iul 2021   •   12:35

Judectorul Stanislaw Piotrowicz a declarat miercuri că instanța constituțională poloneză a ajuns la un verdict majoritar potrivit căruia măsurile UE privind „sistemul, principiile și procedurile” instanțelor poloneze nu sunt „în conformitate” cu constituția poloneză.

După ce procedurile anterioare lansate de executivul comunitar împotriva Varşoviei pe acest subiect au rămas fără efect, şi anume scrisoarea de punere în întârziere şi avizul motivat, Comisia Europeană a sesizat CJUE, considerând că noul regim disciplinar al judecătorilor afectează independenţa justiţiei prin expunerea judecătorilor unor posibile interferenţe politice, sesizare în urma căreia instanţa europeană a adoptat decizia anunţată miercuri.

"Ne aflăm în faţa unui Polexit juridic care este înfăptuit pas cu pas", a spus Adam Bodnar, Avocatul Poporului din Polonia.

Fostul şef al Consiliului European reîntors în politica naţională poloneză, Donald Tusk, a acuzat partidul de guvernământ PiS că "iese din Uniunea Europeană".

"Doar poporul polonez se poate opune cu succes acestor iniţiative", a scris el pe Twitter.

Ministerul justiţiei polonez a lăudat, însă, decizia, susţinând că ea este "împotriva interferenţelor, uzurpărilor şi agresiunilor juridice ale organelor Uniunii Europene".

Guvernul PiS este acuzat că subminează statul de drept

Partidul aflat la cârma Poloniei, PiS, este un partid de dreapta populist, naționalist-conservator și creștin-democratic, condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele fostului președinte polonez Lech Kaczynski.

În prezent, PiS deține președinția Poloniei prin Andrzej Duda, majoritatea în Sejm (camera inferioara a Parlamentului) cu 235 de locuri, majoritatea în Senat cu 48 de locuri și guvernul, condus de Mateusz Morawiecki din 2017.

Anul acesta, la sfârșitul lunii septembrie și începutul lui octombrie, mii de bărbați și femei din cele mai mari orașe poloneze, au ieșit în stradă pentru a protesta față de interzicerea avortului.

Deși avortul este deja ilegal în Polonia, noul amendament ar fi interzis și excepțiile care le mai permiteau femeilor să scape de sarcini rezultate din viol sau care sunt prea riscante pentru mamă sau fetus.

Bruxelles-ul şi Varşovia se află în conflict cu privire la acţiunile guvernului PiS de ani de zile. Guvernul susţine că reformele pe care le face sunt necesare pentru lupta împotriva corupţiei şi pentru a scăpa de moştenirea perioadei comuniste în domeniul justiţiei.

Comisia Europeană a deschis împotriva Poloniei mai multe proceduri de infringement în urma reformelor judiciare şi a activat împotriva ei articolul 7 din Tratatul UE, care în final poate duce la pierderea dreptului de vot al unei ţări în Consiliul UE, dacă toate celelalte sunt de acord.

O nouă procedură de infringement este acum avută în vedere în urma disputei privind întâietatea normelor de drept.

O astfel de procedură a fost iniţiată luna trecută de executivul comunitar şi împotriva Germaniei, acuzând această ţară că a creat un ''grav precedent'' după ce Curtea Constituţională germană a emis anul trecut o hotărâre prin care contestă întâietatea dreptului european asupra celui naţional. În respectiva hotărâre, judecătorii constituţionali germani au stabilit că Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a depăşit competenţele într-un program de achiziţionare de active de către sectorul public de pe pieţele secundare.

Mai mult, Curtea Constituţională germană a decis că o hotărâre a Curţii de Justiţie a UE care validase acel program nu are efecte juridice în Germania.

O nouă confruntare între Polonia şi UE va urma joi. Curtea Europeană de Justiţie urmează să stabilească legitimitatea "camerei disciplinare", în timp ce Curtea Constituţional poloneză este aşteptată să dea verdictul în ce priveşte supremaţia legislaţiei UE în Polonia.

Experţii interpretează că un verdict care susţine legea naţională în defavoarea celei europene va însemna un prim pas spre ieşirea Poloniei din Uniunea Europeană, în ciuda faptului că majoritatea polonezilor sunt pro-europeni.

×
Subiecte în articol: Polonia neconstituţional
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close