
Danemarca va achiziţiona sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acţiune de la producători de armament din Franţa, Germania şi Norvegia pentru a-şi proteja civilii şi instalaţiile militare, a anunţat marţi Ministerul Apărării, potrivit AFP, citată de Agerpres. Danemarca şi-a dezafectat sistemul de apărare aeriană Dehawk acum aproximativ 20 de ani.
Ţara scandinavă va cheltui peste 804 milioane de euro pentru a achiziţiona acest sistem de la compania germană Diehl Defece şi MBDA France şi va închiria echipamente adiacente de la compania norvegiană Kongsberg.
Sistemele de apărare aeriană vor fi amplasate în locuri strategice din întreaga ţară, a declarat presei ministrul apărării Troels Lund Poulsen.
"Danemarca trebuie să se doteze rapid cu un sistem de apărare capabil să apere populaţia civilă, ţintele militare şi infrastructurile esenţiale în cazul unei ameninţări aeriene", a precizat ministerul într-un comunicat.
"Sistemele vor deveni treptat operaţionale de la sfârşitul anului 2025 până la începutul anului 2027", a precizat ministrul.
Citând o ameninţare crescută din partea Rusiei, premierul danez Mette Frederiksen a afirmat în februarie că statul va aloca încă aproximativ 6 miliarde de euro cheltuielilor de apărare în următorii doi ani, îndemnând armata "să cumpere, să cumpere, să cumpere".
Danemarca şi-a dezafectat sistemul de apărare aeriană Dehawk acum aproximativ 20 de ani, după ce prăbuşirea Uniunii Sovietice a dus la o reorientare a resurselor militare ale ţării de la apărarea teritorială la operaţiuni internaţionale.
De ce nu cumpără Danemarca arme din SUA
Președintele Comisiei pentru Apărare din Parlamentul Danemarcei, Rasmus Jarlov, a declarat în martie că achiziția de arme americane este acum un risc și să regretă decizia de a susține cumpărarea de avioane de luptă F-35 fabricate de Lockheed Martin. Potrivit acestuia, Danemarca ar putea deveni vulnerabilă în fața presiunilor politice exercitate de Washington, în contextul tensiunilor SUA cu Danemarca din cauza Groenlandei.
Comentariile lui Jarlov au venit pe fondul tensiunilor dintre Danemarca și SUA, amplificate de declarațiile lui Donald Trump legate de Groenlanda, o regiune strategică și bogată în resurse minerale. Autoritățile din Danemarca și Groenlanda au respins categoric aceste idei.
Danemarca nu este singura țară care își reevaluează dependența de armamentul american. Și liderii din Canada și Portugalia au exprimat recent rezerve față de achiziția F-35, din cauza deteriorării relațiilor cu Washingtonul.