Antena 3 CNN Externe Declaraţia care nu mai dă nicio ŞANSĂ României. "Noi suntem VICTIME în situaţia asta"

Declaraţia care nu mai dă nicio ŞANSĂ României. "Noi suntem VICTIME în situaţia asta"

Declaraţia care nu mai dă nicio ŞANSĂ României. "Noi suntem VICTIME în situaţia asta"
de O.P.    |    01 Oct 2013   •   10:52

Decizia cu privire la o eventuală intrare a României şi Bulgariei în cadrul acestui grup de 26 de ţări (22 state membre UE plus Elveţia, Liechtenstein, Norvegia şi Islanda) urmează să fie tranşată la sfârşitul lui 2013, a subliniat Fabuis.

În opinia şefului diplomaţiei franceze, aderarea la Schenghen a acestor două state membre ale Uniunii Europene (UE) - vizate de restricţii pe piaţa muncii în UE care vor fi anulate pe 1 ianuarie 2014 - va însemna că imigranţi provenind din ţări din afara Uniunii ar putea să pătrundă în mod liber pe teritoriul european, trecând pe teritoriul celor două ţări.

"Există o problemă, pentru că trebuie să fim siguri că Bulgaria şi România vor avea mijloacele de verificare", a argumentat Fabius. "Pentru moment, îmi pare că nu sunt îndeplinite condiţiile", a subliniat el.

El apreciază că adoptarea unei decizii până la sfârşitul anului privind aderarea celor două state la Spaţiul Schengen pare, astfel, "foarte dificilă" în condiţiile actuale, o opinie împărtăşită de imensa majoritate a ţărilor din acest spaţiu, este el de părere.

"Dacă nu intervine o schimbare a condiţiilor, nu suntem favorabili aderării", a adăugat şeful diplomaţiei franceze.

Laurent Fabius a depus un efort să evite atât polemica declanşată în cadrul majorităţii aflate la putere şi a Guvernului francez de politica de desfiinţare a taberelor ilegale dusă de ministrul de Interne Manuel Valls, cât şi declaraţiile recente ale acestuia cu privire la dificultăţile de integrare ale romilor.

Ambasadorul României în Franţa, Bogdan Mazuru, a explicat contextul în care mai mulţi oficiali francezi s-au pronunţat împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Mai mulţi oficiali francezi au făcut, în ultima săptămână, declaraţii larg mediatizate, anunţând că resping aderarea României la Schengen şi leagă acest proces de problema romilor. Tonul contrastează cu afirmaţiile făcute, în această vară, de premierul Franţei, Jean-Marc Ayrault. În timpul unei vizite la Bucureşti, acesta s-a pronunţat pentru o aderare etapizată a României la spaţiul Schengen şi spunea că Franţa a propus ca măsură imediată permiterea deschiderii frontierelor aeriene.

Bogdan Mazuru a declarat că explicaţiile acestei schimbări de discurs ţin de "contextul intern francez".

"Explicaţiile sunt clare, (...) ţin de criza economică prin care trece Franţa - creştere insignifiantă, şomaj mare, probleme de securitate în marile oraşe, de contextul politic. Un guvern şi un preşedinte care au cotă de popularitate redusă, care se aşteaptă la un an electoral dificil anul viitor, cu trei rânduri de alegeri. Primele, cele din martie, alegerile municipale, sunt cele mai importante pentru Partidul Socialist, partid de primari şi aleşi locali care pun presiune pe guvernul francez", a spus Bogdan Mazuru.

"Până la urmă, noi suntem victimele din această situaţie", a adăugat el.

Ambasadorul a spus că partea română încearcă să explice situaţia, atât prin canalele media, cât şi în Adunarea Naţională.

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close