Antena 3 CNN Externe Diaspora Ţiganul român care i-a impresionat pe finlandezi. "Am încredere în el, iar el are încredere în mine"

Ţiganul român care i-a impresionat pe finlandezi. "Am încredere în el, iar el are încredere în mine"

Ţiganul român care i-a impresionat pe finlandezi. "Am încredere în el, iar el are încredere în mine"
de O.P.    |    23 Iul 2014   •   10:22
Varianta online a ziarului finlandez Helsinki Times a publicat recent povestea lui Ioan Marius Ciurariu, un rom de naţionalitate română, originar din zona Transilvaniei, care locuieşte de câţiva ani în Finlanda. Angajat ca îngrijitor, om bun la toate, bărbatul este descris de jurnaliştii finlandezi drept „o excepție în rândul romilor români și bulgari din Finlanda”, marea majoritate neavând un loc de muncă.

Potrivit publicaţiei citate, sunt foarte puţini finlandezi care se încumetă să angajeze persoane de etnie romă. Există însă şi câţiva antreprenori precum Olli Toivonen, patronul lui Ciurariu. „Demni de încredere, muncitori şi puternici ca urşii”, aşa îi descrie finlandezul pe angajaţii săi de etnie romă. „Am încredere îi ei, iar ei au încredere în mine”, adaugă el.

Toivonen l-a angajat pe Marius Ciurariu acum trei ani pentru a face muncă de întreţinere exterioară a mai multor proprietăţi. Atât rezidenţii caselor, cât şi companiile pentru care a lucrat l-au apreciat încă de la început. Angajatorul său crede că totul se datorează anilor grei din copilărie în care românul a muncit la mai multe ferme, însă Ciurariu pune totul pe seama dorinţei acute a romilor de a munci, scrie ro.stiri.yahoo.com.

Bărbatul a ajuns în Finlanda acum 6 ani, cu autobuzul şi feribotul. Era iarnă şi a fost nevoit să doarmă un timp afară, în zăpadă. A fost găsit de Pirjo Hongisto, care mai oferise în trecut adăpost şi altor persoane de etnie romă.

×
Subiecte în articol: emigranti imigranti romani
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close