
Preşedintele american, Donald Trump, va semna, joi, un ordin executiv de impunere de sancţiuni împotriva Curţii Penale Internaţionale (CPI), pentru acţiunile acesteia împotriva Statelor Unite şi a aliaţilor săi, precum Israelul, a informat un oficial de la Casa Albă, potrivit Reuters, citat de Agerpres.
Ordinul va cuprinde sancţiuni financiare şi de vize împotriva persoanelor şi membrilor familiilor lor care acordă asistenţă anchetelor CPI față de cetăţenii Statelor Unite sau ai aliaţilor SUA, a afirmat oficialul.
Măsura vine după ce democraţii din Senat au blocat, săptămâna trecută, un demers al republicanilor de a sancţiona CPI ca protest faţă de mandatele de arestare emise de aceasta împotriva prim-ministrului israelian, Benjamin Netanyahu, şi a fostului ministru al apărării, Yoav Gallant, acuzaţi de crime de război şi crime împotriva umanităţii în campania militară a Israelului în Gaza. Netanyahu se află, în aceste zile, într-o vizită la Washington.
CPI a luat deja măsuri pentru a-şi proteja personalul de posibile sancţiuni americane, plătind salariile cu trei luni în avans, pregătindu-se, astfel, pentru restricţii financiare care i-ar putea afecta activitatea, au declarat surse pentru Reuters, luna trecută.
În decembrie, preşedinta CPI, judecătoarea Tomoko Akane, a avertizat că sancţiunile vor „submina rapid operaţiunile Curţii în toate situaţiile şi cazurile, şi îi vor pune în pericol însăşi existenţa”.
Aceasta este a doua oară când CPI se confruntă cu represalii din partea SUA în urma activităţii sale. Prima administraţie Trump a impus sancţiuni împotriva CPI în 2020 ca răspuns la investigaţiile vizând crime de război în Afganistan, inclusiv acuzaţii de acte de tortură ale unor cetăţeni americani.
În urmă cu cinci ani, procurorului de atunci al CPI, Fatou Bensouda, şi altor membri ai personalului Curţii le-au fost îngheţate conturile bancare şi cardurile de credit din SUA şi le-a fost interzisă intrarea pe teritoriul american.
CPI este o instanţă permanentă ce poate inculpa persoane pentru crime de război, crime împotriva umanităţii, genocid şi crime de agresiune împotriva teritoriilor statelor membre sau a cetăţenilor lor. Un număr de 125 de state sunt părţi ale Statului de la Roma al CPI, nu însă şi SUA, China, Rusia sau Israel.