Antena 3 CNN Externe Egipt. Vicepreşedintele respinge apelul opoziţiei de a-şi asuma atribuţiile preşedintelui Mubarak

Egipt. Vicepreşedintele respinge apelul opoziţiei de a-şi asuma atribuţiile preşedintelui Mubarak

Egipt. Vicepreşedintele respinge apelul opoziţiei de a-şi asuma atribuţiile preşedintelui Mubarak
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
06 Feb 2011   •   11:15

Principala forţă a opoziţiei ilegale din Egipt, Fraţii Musulmani, a acceptat, sâmbătă seară, invitaţia la dialog a vicepreşedintelui Omar Suleiman.

Dar pentru manifestanţii care rezistă, de 12 zile, în piaţa Tahrir din Cairo, orice dialog trebuie să ducă la demisia imediată a lui Hosni Mubarak. Deocamdată, a demisionat doar fiul acestuia, împreună cu toată conducerea partidului de guvernământ.

URMĂRIŢI IMAGINI ÎN DIRECT CU PROTESTELE DIN EGIPT

UPDATE 16:40.
Vicepreşedintele egiptean, Omar Suleiman, a respins duminică un apel al opoziţiei de a-şi asuma atribuţiile preşedintelui Hosni Mubarak, contestat puternic de aproape două săptămâni, a afirmat un opozant care a participat la dialogul între putere şi opoziţie, relatează AFP.

 "Am cerut ca preşedintele să delege atribuţiile vicepreşedintelui, conform prerogativelor pe care i le conferă articolul 139 (din Constituţie) dar a refuzat", a declarat pentru AFP acest oficial din cadrul unui partid de opoziţie, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

UPDATE 15:40.
Participanţii la dialogul între regimul egiptean şi reprezentanţii opoziţiei, printre care Fraţii Musulmani, au convenit duminică să creeze un comitet pentru pregătirea de amendamente constituţionale până în prima săptămână din martie, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, citat de AFP.
   
A existat un consens privind "formarea unui comitet care va cuprinde puterea judecătorească şi un anumit număr de personalităţi politice, pentru a analiza şi propune amendamentele constituţionale şi cele legislative cerute (...), înainte de prima săptămână din martie", a anunţat Magdi Radi.
   
Mişcarea Fraţii Musulmani a luat parte la aceste discuţii, ca şi anumite grupuri care au participat la manifestaţiile începute la 25 ianuarie, pentru a obţine plecarea preşedintelui Hosni Moubarak.
   
Aceasta este prima oară în jumătate de secol, când puterea şi Fraţii Musulmani, mişcare oficial interzisă, discută public.

UPDATE 13:30.
Discuţiile dintre putere şi Fraţii Musulmani, principala forţă de opoziţie din Egipt, au început duminică în cadrul unui dialog naţional iniţiat de vicepreşedintele Omar Suleiman, la care au fost invitate toate forţele politice, relatează agenţia Mena, citată de AFP.
   
Aceste discuţii reunesc reprezentanţii Fraţilor Musulmani, pe cei ai partidului Wafd (liberal) şi Tagammu (stânga), membri ai comitetului ales de grupările prodemocraţie care au lansat mişcarea de contestare care cere, din 25 ianuarie, plecarea preşedintelui Hosni Mubarak, precum şi figuri politice independente şi oameni de afaceri.

 


UPDATE 12:00
. Armata şi-a consolidat prezenţa, duminică, în piaţa Tahrir, epicentrul mişcării de contestare a preşedintelui Hosni Mubarak, în timp ce viaţa părea să revină treptat la normal la Cairo, unde numeroase magazine, străzi şi poduri s-au deschis, în cea de-a 13-a zi de revolte, relatează AFP.
   
Militarii au luat poziţii pe podul 6 Octombrie, în apropiere de Tahrir, folosit de susţinătorii preşedintelui Hosni Mubarak pentru a ataca manifestanţii reuniţi în piaţă la 2 februarie. Violenţele s-au soldat cu cel puţin 11 morţi, potrivit ultimului bilanţ oficial.
   
Potrivit manifestanţilor, un serviciu religios este prevăzut duminică după-amiază în Midan Tahrir (Piaţa Eliberării, în arabă).
   
Alături de musulmani, numeroşi copţi sau creştini din Egipt au manifestat împreună în această piaţă pentru a cere plecarea lui Mubarak, acuzat de mai mulţi opozanţi de "persecutarea" minorităţii copte din Egipt.

Şi sâmbătă, mii de oameni s-au strâns în piaţa Tahrir, pentru o nouă zi de proteste. La un moment dat, armata a vrut să-şi retragă tancurile, dar manifestanţii le-au cerut să nu plece din piaţa simbol. S-au aşezat pe jos în faţa lor, au făcut lanţuri umane şi au ridicat noi baricade.

Biroul executiv al partidului condus chiar de Hosni Mubarak a demisionat în bloc, inclusiv fiul preşedintelui, Gamal, considerat până nu de mult urmaşul tatălui său la putere. Dar schimbările din partid au fost respinse drept "praf în ochi" de manifestanţii din piaţa Tahrir.

Se pare că unii lideri ai opoziţiei ar accepta, totuşi, ca Mubarak să rămână, simbolic, în funcţie, pentru asigurarea stabilităţii. La fel crede şi trimisul special american în Egipt.

Administraţia americană s-a grăbit să precizeze că trimisul său a vorbit doar în nume personal. Mubarak a fost elogiat şi de către preşedintele israelian Şimon Peres, pentru rolul său în procesul de pace.

Pe de altă parte, Israelul nu mai primeşte gaz din Egipt, după ce o conductă din peninsula Sinai, care aproviziona şi Iordania, a fost aruncată în aer.

Deocamdată nu se ştie dacă sabotajul are legătură cu manifestaţiile pentru demisia lui Mubarak. Grupările teroriste islamice au chemat de multe ori, în trecut, la distrugerea conductei.

Ambasada României la Cairo a primit 400 de cereri de informaţii de la români

Ministerul de Externe recomandă evitarea călătoriilor în Egipt, din cauza evenimentelor din ultimele zile. Ambasada ţării noastre la Cairo a primit aproape 400 de apeluri de la români din Egipt, care doreau informaţii despre gravitatea situaţiei.

Până în prezent, nici un român nu a fost însă repatriat. La ambasada României, funcţionează o celulă de criză, care este în permanentă legătura cu Centrul Ministerului de Exteren pentru situaţii de urgenţă. În plus, personalul ambasadei este în contact cu operatorii din turism, precum şi cu reprezentanţa Tarom din incinta aeroportului Internaţional de la Cairo pentru a evita eventuale incidente.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close