Acest amănunt nu este confirmat încă oficial de autorități.
Potrivit jurnaliștilor sârbi, citați de Antena 3 CNN, acest elev de 14 ani ar fi luat muniție și un pistol - care ar aparține tatălui său - și a plecat la școală.
El purta o glugă neagră pe cap și afișa un calm aparent, iar la intrarea în unitatea de învățământ a fost întâmpinat de un agent de pază cu care s-ar fi certat.
Citește și: Atac armat la o școală din Belgrad: un elev de clasa a șaptea a împușcat mortal mai mulți copii și un paznic
În urma altercației, elevul a deschis focul. El a fost arestat ulterior.
Colegii adolescentului ucigaș: "Un elev liniștit și bun la învățătură"
Milan Milosevic, tatăl unei eleve de la școala din Belgrad unde a avut loc atacul de miercuri dimineață, a spus că fiica sa se afla în clasă atunci când au fost trase focurile de armă.
"Ea a reușit să scape. (Băiatul) mai întâi a împușcat-o pe profesoară și pe urmă a început să tragă la întâmplare", a declarat Milosevic pentru un post local.
"L-am văzut pe agentul de pază zăcând sub masă. Am văzut două fete cu sânge pe cămăși. Ele au spus că (atacatorul) era un băiat liniștit și un elev bun, care venise recent în clasa lor", a mai spus el.
Expert criminolog: "Substanțele psihoactive anihilează rațiunea și orice sentiment"
"Și la noi sunt violențe la nivelul școlilor și majoritatea au la bază consumul de substanțe psihoactive, fie că vorbim de drogurile clasice, fie că vorbim de etnobotanice. Substanțele acestea nenorocite, pur și simplu anihilează rațiunea, logica, bunul simț, orice sentiment. Din ce am citit, suspectul a participat, ieri, la o petrecere, unde a avut un comportament absolut firesc.
Dar probabil că ceva a declanșat în mintea lui dorința de răzbunare. Nu știu de ce asupra colegilor. De ce asupra celor din școală.
Greșeala mare este și a tatălui, că și-a lăsat arma nesupravegheată, neasigurată în mod corespunzător. Nu știu care este legislația la ei, dar la noi e obligatoriu să fie încuiată, sub cheie, o armă letală.
Este puțin probabil să fie corectă informația că a luat un pistol cu doar cinci cartușe. Sunt deja nouă victime și cine știe ce tip de încărcător, ce tip de armă a avut.
Expert criminolog: "Efectele consumului de substanțe psihoactive pot persista chiar și două-trei săptămâni"
Este tragic. Și iau în calcul 99% varianta aceasta cu efectele drogurilor, plus varianta unei afecțiuni psihiatrice apărute instantaneu. Sunt boli de natură psihiatrică, patologii psihiatrice care în momentul declanșării aduc persoana respectivă într-un moment de furie, de dorință de a face rău cuiva în mod expres.
Dar nu cred că aici avem de-a face cu așa ceva, ci cu un consum de substanțe psihoactive.
m abordat astfel de cazuri de crime comise de oameni, în general tineri, adolescenți sau foarte tineri, care, sub influența substanțelor respective, nu numai au pic de rațiune, pic de sentiment. Când se trezesc, ei nu știu de fapt ce au făcut, nu știu ce s-a întâmplat, nu știu de ce au ajuns la pușcărie", a spus, la Antena 3 CNN, Dan Antonescu, expert criminolog.
El a arătat că efectele substanțelor psihoactive pot persista până la două-trei săptămâni, în funcție de doză.
Medicul Radu Țincu: "Am avut cazuri de tineri care, după ce au consumat astfel de substanțe, au început să audă voci"
"Dacă într-adevăr a folosit astfel de substanțe, discutăm de efecte imediate. Multe din aceste substanțe care acționează la nivelul creierului pot să producă episoade psihotice.
Aceste episoade psihotice sunt caracterizate de apariția unor halucinații, care pot fi vizuale sau auditive.
De foarte multe ori, acești tineri au senzația că toți cei din jurul lor doresc să le facă rău, au senzația că sunt persecutați sau că există un complot în spatele persoanelor respective. Există această tendință de a se apăra printr-o agresivitate și violență extraordinară, tocmai din cauza acestor halucinații.
Medicul Radu Țincu: "Cel mai probabil, vorbim de o substanță din categoria amfetaminelor sau metamfetaminelor"
Am avut cazuri de tineri care auzeau voci după ce au consumat astfel de substanțe, voci care le spuneau să facă anumite gesturi (...) Au fost aduși la spital, încătușați, pentru că doreau să îi agreseze pe ceilalți.
Pe termen lung, mulți dintre ei pot să dezvolte tulburări psihiatrice fără să își dea seama și e nevoie de o perioadă de câteva săptămâni sau luni de zile pentru ca familia să poată să realizeze că se întâmplă ceva cu tânărul respectiv.
Trebuie văzut ce tip de substanță s-a folosit. Cel mai probabil discutăm de o substanță stimulatoare a sistemului nervos central, din categoria amfetaminelor sau metamfetaminelor, care a determinat această episod psihotic acut și care, vă spuneam, poate să determine acte de agresivitate sau chiar de auto-agresivitate", a explicat medicul Radu Țincu la Antena 3 CNN.