Antena 3 CNN Externe Élisabeth Borne devine prima femeie prim-ministru al Franței din ultimii 30 de ani | Opoziţia din Franţa critică opţiunea lui Emmanuel Macron

Élisabeth Borne devine prima femeie prim-ministru al Franței din ultimii 30 de ani | Opoziţia din Franţa critică opţiunea lui Emmanuel Macron

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a nominalizat-o pe Elisabeth Borne, actualul ministru al Muncii, pentru funcţia de prim-ministru, în contextul remanierii decise după scrutinul prezidenţial şi înaintea alegerilor legislative.

Élisabeth Borne devine prima femeie prim-ministru al Franței din ultimii 30 de ani | Opoziţia din Franţa critică opţiunea lui Emmanuel Macron
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    16 Mai 2022   •   20:12

”Preşedintele Republicii a numit-o pe doamna Elisabeth Borne în funcţia de prim-ministru şi i-a acordat sarcina formării guvernului. Este o alegere a competenţei în slujba Franţei", a comunicat Palatul Elysée, potrivit cotidianului Le Figaro.

Borne, 61 de ani, inginer cu o carieră îndelungată în ministerele guvernamentale, în conducerea publică, administrația publică și afacerile de stat – a fost ales de Emmanuel Macron pentru sarcina dificilă de a-și îndeplini promisiunile politice complexe la începutul celui de-al doilea mandat, împotriva creșterii inflației pe fondul războiului din Ucraina.

Elisabeth Borne a ocupat funcţiile de ministru al Transporturilor, Tranziţiei Ecologice şi Solidarităţii. Din iulie 2020, este ministru al Muncii. Este a doua femeie care ocupă funcţia de prim-ministru al Franţei, după Edith Cresson, în 1991, conform cotidianului Le Monde.

Prima sarcină a lui Borne este să gestioneze diferitele facțiuni politice ale grupării centriste a lui Macron care trebuie să câștige o majoritate parlamentară la alegerile de luna viitoare, potrivit The Guardian.

Opoziţia din Franţa critică opţiunea lui Emmanuel Macron

Opoziţia din Franţa a criticat dur decizia preşedintelui Emmanuel Macron de a o numi în funcţia de primministru pe Elisabeth Borne, Marine Le Pen denunţând continuarea "politicii dispreţului" faţă de cetăţeni, potrivit Mediafax.

"Prin numirea lui Elisabeth Borne prim-ministru, Emmanuel Macron demonstrează incapacitatea de a reuni forţele politice şi voinţa de a continua politica dispreţului, a deconstrucţiei statului, a distrugerii sociale, jafului fiscal şi permisivităţii", a acuzat Marine Le Pen, membră a formaţiunii de extremă-dreapta Mobilizarea Naţională şi fost candidat la postul de preşedinte.

"Borne: scăderea indemnizaţiilor pentru un milion de şomeri, eliminarea tarifelor de reglementare la gaz (...), deschiderea concurenţei în transporturile publice. Înainte cu un nou sezon de abuzuri sociale. Doamna Borne reprezintă tot ce nu a funcţionat în ultimii 20 de ani", a declarat, la rândul său, Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului Franţa Nesupusă (stânga)

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close