Antena 3 CNN Externe Emmanuel Macron: "Marine Le Pen dorește să scoată Franța din UE, dar nu vrea să recunoască"

Emmanuel Macron: "Marine Le Pen dorește să scoată Franța din UE, dar nu vrea să recunoască"

Actualul președinte francez, Emmanuel Macron, a atacat programul contracandidatei de extremă-dreapta, Marine Le Pen, acuzând-o pe aceasta că vrea să scoată țara din Uniunea Europeană.

Emmanuel Macron: "Marine Le Pen dorește să scoată Franța din UE, dar nu vrea să recunoască"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Apr 2022   •   00:09

Cei doi au fost prezenți față în față, miercuri seară, la dezbaterea televizată care precede confruntarea din turul II prezidențial, din data de 24 aprilie.

Macron a ridiculizat afirmația lui Le Pen, care susține că dorește transformarea Uniunii Europene într-o "Europă a națiunilor".

Potrivit președintelui francez, "80% din programul lui Le Pen nu poate fi implementat decât în afara zonei euro" iar candidata Rassemblement National dorește în continuare ieșirea Franței din Uniunea Europeană, dar nu vrea să recunoască.

"Puteți să-i schimbați numele cât vreți, dar, în realitate, vreți ieșirea Franței din Uniunea Europeană", a spus el.

Macron a mai indicat că ideile evocate de Le Pen - privilegierea cetățenilor francezi la angajare, la acordarea de locuințe, introducerea de controale la frontieră etc - au ca efect desființarea pieței comune și a liberei circulații europene.

El a arătat că există mulți francezi care lucrează în state precum Germania și Belgia și care ar fi afectați de introducerea unor astfel de măsuri.

"Credeți că puteți să impuneți  o preferință națională și să vă așteptați ca francezii să poată lucra în continuare în celelalte țări europene?", a întrebat președintele.

Marine Le Pen vrea un Google european. Pardon, francez

În contextul în care există Google, creat în SUA, și TikTok, creat în China, moderatorii dezbaterii i-au întrebat pe cei doi candidați de ce nu există  "un Google francez ".

Candidata de extremă dreapta a început prin a spune că "Uniunea Europeană se bagă în toate" și impune reguli împotriva securității și intereselor economice franceze.

"La fel cum am făcut o politică spațială, ar trebui să creăm și un Google european", a spus Le Pen.

Macron a arătat că pentru asta este nevoie de piață europeană digitală unică, a cărei putere de creștere să fie similară cu a Statelor Unite și Chinei.

"SUA este o piață de 400 de milioane (de clienți potențiali), China, de un miliard, Franța, de 60 de milioane. Google nu a fost creat de un guvern, ci de întreprinzători privați și nu va crea nimeni așa ceva într-o piață mică", a apreciat președintele francez.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close