Antena 3 CNN Externe Criticat la Kiev și în mai multe capitale europene, Emmanuel Macron nu renunță la ideea "garanțiilor pentru Rusia"

Criticat la Kiev și în mai multe capitale europene, Emmanuel Macron nu renunță la ideea "garanțiilor pentru Rusia"

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a reafirmat, marți, poziția privind necesitatea unor noi garanții de securitate în Europa, inclusiv pentru Rusia.

Criticat la Kiev și în mai multe capitale europene, Emmanuel Macron nu renunță la ideea "garanțiilor pentru Rusia"
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Dec 2022   •   16:48

Macron a făcut declarația înaintea summit-ului UE-Balcanii de Vest, desfășurat în capitala Albaniei.

El a subliniat că nu trebuie să existe polemici fără sens, pe fondul criticilor Ucrainei şi ale altor ţări.

"Eu nu cred că trebuie să facem mult caz, să încercăm să vedem polemici acolo unde nu sunt. Eu am spus mereu același lucru, adică faptul că la final, în negocierile de pace, vor fi subiecte teritoriale referitoare la Ucraina - acestea le aparțin ucrainenilor - și vor fi subiecte de securitate colectivă pentru întreaga regiune", a spus președintele francez.

Săptămâna trecută, Macron a declarat că a discutat cu președintele SUA, Joe Biden, despre viitoarea "arhitectură de securitate", subliniind că ar trebui să fie oferite "garanții de securitate Rusiei în momentul în care va reveni la masa negocierilor".

"Unul dintre punctele esențiale este temerea că NATO ajunge la porțile sale, că desfășoară armament care poate amenința Rusia", a spus Macron sâmbătă.

Macron, criticat de Kiev și de unele state UE

Afirmațiile președintelui Franței au atras critici din partea Ucrainei și a altor țări est-europene.

"Cineva vrea să ofere garanții de securitate unui stat terorist și criminal?", a reacționat Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național pentru Securitate şi Apărare din Ucraina.

Marcin Przydacz, adjunct al ministrului polonez de Externe, a apreciat că Emmanuel Macron "face o greșeală prin aceste afirmații" și a estimat că Occidentul trebuie să mențină "politica de izolare" a Rusiei.

Vicepremierul Letoniei, Artis Pabriks, crede că ideea de a oferi garanții de securitate Rusiei este o "cădere, din nou, în capcana tezei lui Putin, că Occidentul şi Ucraina sunt responsabili de război".

Iar Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a declarat că oprirea războiului se va face prin "oferirea de garanții de securitate Ucrainei", specificând că, "pentru Rusia, se va discuta mai târziu".

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close