Antena 3 CNN Externe Este Coreea de Nord o PUTERE NUCLEARĂ? Află care sunt capacităţile balistice ale Phenianului

Este Coreea de Nord o PUTERE NUCLEARĂ? Află care sunt capacităţile balistice ale Phenianului

Este Coreea de Nord o PUTERE NUCLEARĂ? Află care sunt capacităţile balistice ale Phenianului
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
12 Feb 2013   •   08:20
Coreea de Nord a confirmat efectuarea unui test nuclear subteran "reuşit" în această dimineaţă. Testul a avut loc în pofida avertismentelor comunităţii internaţionale, inclusiv din partea aliatului său chinez, care a promis un răspuns puternic.

Coreea de Nord nu este încă o putere nucleară. Nord-coreenii au efectuat două teste nucleare confirmate, în 2006 şi 2009, foarte probabil utilizând bombe cu plutoniu, de un randament scăzut. Testul din 2006 nu ar fi condus la rezultate scontate.
 
Coreea de Nord deţine bomba atomică, dar nu dispune de o capacitate dovedită de a o miniaturiza şi de a o utiliza cu ajutorul unei rachete balistice.

Capacităţile balistice ale Phenianului includ racheta cu rază lungă de acţiune lansată în decembrie. Plasarea pe orbită a unui satelit (chiar dacă acesta pare "mort") reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea unei rachete balistice intercontinentale (ICMB), deşi există în continuare obstacole tehnice.

Potrivit unor experţi, deşi racheta a fost lansată în spaţiu, ea nu a "revenit" în atmosferă, urmând traiectoria unei "lovituri" asupra unui obiectiv terestru. Coreea de Nord a demonstrat că poate trimite o rachetă în spaţiu, dar că nu o poate dirija spre pământ.

Crearea unei capacităţi nucleare care să fie amplasată la bordul unei rachete de tip ICMB încă va necesita timp, mai spun experţii.

Principalele etape ale programului nuclear şi balistic nord-coreean din ultimii zece ani, prezentate de  AFP.


×
Subiecte în articol: test nuclear Coreea de Nord
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close