Antena 3 CNN Externe Europarlamentarul Eugen Tomac îi scrie liderului de la Kremlin după apariția "manifestului Putin". "Rusia să prezinte scuze pentru crimele împotriva poporului român"

Europarlamentarul Eugen Tomac îi scrie liderului de la Kremlin după apariția "manifestului Putin". "Rusia să prezinte scuze pentru crimele împotriva poporului român"

Europarlamentarul Eugen Tomac i-a scris liderului de la Kremlin, după ce presa internațională și cea din România au preluat articolul de opinie semnat de Vladimir Putin, în care se reafirmă teza că "Basarabia și Bucovina" au fost "eliberate" de Armata Roșie în cel de-al Doilea Război Mondial.

Europarlamentarul Eugen Tomac îi scrie liderului de la Kremlin după apariția "manifestului Putin". "Rusia să prezinte scuze pentru crimele împotriva poporului român"
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Iul 2021   •   13:26

"Manifestul lui Putin" se concentrează pe situația Ucrainei și evocă perspectiva unei noi anexări, într-un comentariu în care președintele Rusiei se declară tot mai convins că "Donbas-ul nu îi este necesar Kievului".

Este comentată și situația Basarabiei și Bucovinei.

Astfel, Putin susține că "în 1940, în Ucraina Sovietică au intrat o parte din Basarabia și regiunea Bucovinei de Nord, ocupate de România în 1918".

Tezele lui Putin l-au determinat pe europarlamentarul Eugen Tomac - născut în Basarabia - să îi scrie președintelui Federației Ruse.

Fragmente din scrisoarea lui Eugen Tomac, în continuare:

"Susțineți, domnule Președinte, preluând teza predecesorilor dumneavoastră sovietici, că România, în 1918, a ocupat Basarabia și Bucovina. Iar ulterior, în 1940, URSS a 'eliberat' o parte din aceste teritorii.

Având în vedere că omiteți un aspect important legat de anul 1940, doresc să vă reamintesc că țara noastră a fost pusă în situația de a accepta ultimatumul dat de Stalin în 26 iunie 1940, pentru că așa s-a înțeles cu Hitler, să ne ocupe teritoriul Basarabiei în baza acordului secret din Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat la Moscova la 23 august 1939.

De asemenea, trebuie să știți că, în 1918, toate provinciile locuite de români, inclusiv Basarabia și Bucovina, s-au unit cu țara-mamă România. Contextul politic internațional ne-a permis să realizăm acest obiectiv important pentru națiunea noastră.

Eugen Tomac: Rezoluția P.E. arată cum URSS a ocupat teritorii românești în 1940

Totodată, pentru ca adevărul să nu fie prezentat deformat, vă transmit alăturat Rezoluția Parlamentului European referitoare la comemorarea a 80 de ani de la izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial și la importanța memoriei istorice europene pentru viitorul Europei, adoptată pe 17 septembrie 2019.

În acest document, la punctul C, se precizează următoarele: 'Întrucât, ca o consecință directă a Pactului Ribbentrop-Molotov, urmat de Tratatul de prietenie și frontieră germano-sovietic din 28 septembrie 1939, Republica Polonă a fost invadată mai întâi de Hitler și două săptămâni mai târziu de Stalin (...) ceea ce a reprezentat o tragedie fără precedent pentru poporul polonez – Uniunea Sovietică comunistă a început un război agresiv împotriva Finlandei la 30 noiembrie 1939, iar în iunie 1940 a ocupat și a anexat părți din România – teritorii care nu au fost niciodată returnate – și a anexat republicile independente Lituania, Letonia și Estonia'.

Aceste evenimente tragice au produs consecințe dramatice pentru majoritatea populației din aceste teritorii. Aș aminti aici drama de la Fântâna Albă, Bucovina, din 1 aprilie 1941, când mii de români au fost omorâți doar pentru că nu voiau să devină cetățeni ai URSS. Au urmat apoi deportările în Siberia și Kazahstan, unde sute de mii de familii au avut de suferit din cauza ororilor staliniste.

Eugen Tomac: Rusia, succesoarea URSS, are obligația de a prezenta scuze pentru crimele comise împotriva poporului român

Iar pentru a-i pedepsi pe majoritatea locuitorilor din teritoriile anexate la URSS, conducerea sovietică a inventat o nouă identitate lingvistică – limba moldovenească, înlocuind pur și simplu caracterele latine ale limbii române cu litere chirilice. Un atac diabolic asupra culturii și identității unui popor, fapt care nu poate fi trecut cu vederea niciodată.

Nu vă spun toate acestea din cărți de specialitate. V-o spun în calitate de om născut în aceste teritorii, om care a trăit această experiență de a studia în școală o limbă creată artificial. Am primit acasă educația de care am fost lipsit cu forța de către mințile bolnave din aparatul de propagandă al URSS.

De aceea, îmi permit să vă transmit, domnule Președinte, că Rusia, ca succesoare a URSS, are obligația morală să renunțe la aceste teze și să-și ceară scuze pentru toate crimele produse împotriva poporului român", spune Eugen Tomac în scrisoarea către Vladimir Putin.

×
Subiecte în articol: eugen tomac
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close