Antena 3 CNN Externe Europa Centrală e pe cale să fie pustiită de cele mai grave inundații din ultimii ani. Armata, pusă în alertă. Cele mai expuse țări

Europa Centrală e pe cale să fie pustiită de cele mai grave inundații din ultimii ani. Armata, pusă în alertă. Cele mai expuse țări

Pompierii pregatesc saci cu nisip in Praga, in asteptarea inundatiilor iminente, 13 septembrie 2024
Pompierii din Praga preiau saci de nisip de la un dispozitiv automat de umplere, în așteptarea inundațiilor de proporții anunțate de meteorologi în Cehia, 13 septembrie 2024. Sursă foto: Profimedia Images
de A.I.    |    13 Sep 2024   •   17:42

Țările din centrul Europei au intrat în alertă, după ce meteorologii au avertizat că perioada imediat următoare va aduce precipitații "potențial catastrofale", anunță BBC.

În Austria, unde ploile abundente și zăpada căzută în munți au dus deja la perturbarea circulației, autoritățile au pregătit saci cu nisip pentru a stăvili puhoaiele, iar cancelarul Karl Nehammer a declarat că armata țării este gata să desfășoare până la 1.000 de soldați, dacă va fi necesar.

În capitala Cehiei au fost luate măsuri preventive, menite să limiteze efectele potopului anunțat de specialiști, fiind decisă inclusiv golirea rezervoarelor de pe râul Vltava.

Iar în Polonia, premierul Donald Tusk a participat la Wroclaw la o ședință de informare privind riscul de inundații, în contextul în care se preconizează că vor cădea precipitații de 15 cm în patru provincii din sud. 

Alertă de inundații catastrofale în Cehia

Autoritățile din Praga nu vor să își asume niciun risc, după inundațiile care au devastat orașul în urmă cu două decenii.

În memoria colectivă a rezidenților sunt vii imaginile din 2002 ale stațiilor de metrou inundate și ale elefanților înecați în grădina zoologică din oraș, în timp ce locuitorii erau evacuați în bărci pneumatice.

Vineri, cu puțin timp înainte de ora locală 10, o poartă din oțel greu, groasă de un metru, a închis așa-numitul Canal al Diavolului sau Certovka. Este vorba despre un curs de apă care străbate cartierul istoric Mala Strana din Praga, înainte de a se reuni cu râul Vltava.

Poarta Certovka face parte dintr-o rețea națională de apărare împotriva inundațiilor care, potrivit oficialilor, a costat mai mult de 1 miliard de euro. Investiția a fost făcută tocmai cu intenția de a preveni repetarea situațiilor catastrofale din 1997 și 2002.

De astă dată, Praga speră să evite cele mai grave consecințe. În acest weekend, atenția se concentrează asupra zonelor centrale și estice ale țării, în special asupra Moraviei de Nord, unde 50 de persoane și-au pierdut viața în 1997.

Conform specialiștilor, în munții Jeseniky ar urma să cadă precipitații de aproximativ 400 mm în următoarele trei zile. Apa va curge apoi în cascadă pe râul Oder și se va îndrepta spre Polonia.

La începutul acestei săptămâni, după prăbușirea unui pod în orașul german Dresda, oficialii cehi au refuzat o solicitare din partea autorităților de la Berlin. Partea germană ceruse oprirea operațiilor de golire a rezervoarelor în râul Vltava, care se varsă în fluviul Elba, ce străbate Germania.

Însă aceste rezervoare - o serie de nouă amplasamente cunoscute sub numele de Cascada Vltava - vor trebui să fie pe jumătate goale, pentru a face față fenomenelor din acest weekend.

Alertă de inundații catastrofale în Polonia

Premierul polonez Donald Tusk a participat la o ședință de informare a serviciilor de urgență din sud-vestul țării și a încercat să liniștească populația, afirmând că "nu sunt motive de panică".

Tusk a spus că armata a fost pusă în stare de alertă, iar în provincia sudică Malopolska au fost depozitați aproximativ două milioane de saci de nisip. Încă un milion de saci au fost pregătiți în Silezia Inferioară, provincia cu capitala în Wroclaw.

"Dacă este să ne așteptăm la ceva, este vorba despre așa-numitele inundații-fulger, localizate", a precizat premierul polonez.

BBC notează că, în acest context, mii de locuitori din Wroclaw au fost nevoiți să folosească scările blocurilor, deoarece lifturile au fost oprite din cauza temerilor legate de inundații.

Institutul polonez de meteorologie a extins nivelul maxim de alertă din cele patru provincii sudice până la gura de vărsare a râului Oder / Odra în Marea Baltică, în zona orașului Szczecin.

Alertă de inundații catastrofale în Austria

Potrivit institutului federal Geosphere Austria, țara condusă de cancelarul Nehammer a înregistrat cea mai călduroasă lună august de la începutul înregistrărilor meteorologice.

După arșiță, specialiștii au avertizat cu privire la căderea de precipitații de 10-20 cm în multe regiuni, în câteva zile.

Local, sunt așteptate precipitații de peste 20 cm, în special în munții din Austria Superioară și Inferioară și în nordul landului Stiria.

Centrul austriac de avertizare pentru furtuni UWZ a atenționat că, în unele zone, recordurile anterioare pentru întreaga lună septembrie vor fi depășite în doar câteva zile.

Meteorologul Manuel Kelemen a caracterizat fenomenele anunțate drept "extraordinare, dacă nu chiar fără precedent".

Rețeaua feroviară OEBB și-a sfătuit pasagerii să își amâne călătoriile care nu sunt urgente.

În landul Salzburg, o parte a liniei de cale ferată Tauern între Bad Hofgastein și Böckstein a fost închisă din cauza căderilor abundente de zăpadă.

Autoritățile sunt în alertă cu privire la posibile inundații și alunecări de teren, iar în capitala Viena sunt așteptate vijelii.

Organizația umanitară Caritas a făcut apel la voluntari, pentru a ajuta în zonele afectate.

Ploi torențiale de mare întindere sunt așteptate și peste graniță, în landul german Bavaria.

×
Parteneri
x close