În Germania a fost decretată stare de catastrofă naturală după ce râul Elba şi-a ieşit din matcă. Viitura de pe Dunăre se îndreaptă acum spre Serbia, după ce a atins nivelul maxim la Budapesta. Guvernul maghiar promite ajutor şi vecinilor din sud.
În Ungaria, viitura de pe Dunăre se îndreaptă spre sudul ţării, unde o centrala nucleară este în pericol să fie inundată. Autorităţile spun ca va mai trece cel puţin o săptămână până când apele vor reveni la cotele normale.
Ca măsură de precauţie, autorităţile le-au cerut miilor de civili care lucrează în zona digurilor de protecţie să se adăpostească. Pericolul se îndreaptă acum spre Serbia, unde patru sate au fost deja evacuate.
„Guvernul a decis să ofere ajutor Serbiei. Aproximativ 1.000 de soldaţi din Ungaria se vor alătura echipajelor de intervenţie din Serbia şi vor ajuta la ridicarea de baraje în calea apelor, în zilele următoare, a declarat Csaba Hende, ministrul Apărării din Ungaria.
Trei sute de oameni din oraşul german Lauenberg au fost evacuaţi din faţa viiturii. Patru mii de soldaţi, ajutaţi de un număr dublu de voluntari, lucrează zi şi noapte.
Autorităţile germane spun că operaţiunile pentru limitarea efectelor inundaţiilor reprezintă cea mai mare intervenţie realizată vreodată de armata germană pe teritoriul ţării.
În weekendul trecut, 23.000 de oameni au fost evacuaţi din calea inundaţiilor în landul Saxonia-Anhalt, ca urmare a creşterii nivelului apelor la o cotă record.
Inundaţiile din Europa au provocat moartea a cel puţin 19 oameni, iar zeci de localităţi se află şi la acest moment sub ape.