Antena 3 CNN Externe Femeia însărcinată ajunsă virală pe internet, mărturisire revoltătoare: "S-au folosit de mine ca să spună minciuni despre război”

Femeia însărcinată ajunsă virală pe internet, mărturisire revoltătoare: "S-au folosit de mine ca să spună minciuni despre război”

O fotografie cu o femeie însărcinată care fuge dintr-o maternitate bombardată a devenit una dintre cele mai emblematice imagini ale războiului din Ucraina. Dar subiectul său a fost vizat de o campanie extraordinară de dezinformare rusă și a fost copleșită cu ură.

Femeia însărcinată ajunsă virală pe internet, mărturisire revoltătoare: "S-au folosit de mine ca să spună minciuni despre război”
de Alexandra Ionescu    |    18 Mai 2022   •   19:35

Învelită într-o plapumă, cu fruntea însângerată, imaginea Mariannei Vyshemirsky a fost văzută în întreaga lume.

Fotografia de mai sus a fost făcută în urma unui atac aerian rusesc la Mariupol. A circulat online, pe primele pagini ale ziarelor și a fost discutat în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Dar, după ce a supraviețuit unui atac, Marianna s-a confruntat cu un alt atac - de dezinformare și ură care au vizat-o pe ea pe familia ei. 

În timp ce Rusia a încercat să semene minciuni cu privire la atac, Marianna, în vârstă de 29 de ani, a fost acuzată în mod fals că a „jucat” nu una, ci două femei diferite.

„Am primit amenințări că vor veni să mă găsească, că voi fi ucisă, că copilul meu va fi tăiat în bucăți”, spune ea.

BBC a obținut primul ei interviu după ce a fost evacuată în orașul ei natal, într-o parte a Donbasului controlată de separatiști susținuți de ruși.

Ea a vorbit despre cum a fost să fie în mijlocul unei bătălii informațioale, în timp ce a născut-o pe fiica ei într-o zonă de război.

„A ales să apară într-un moment dificil”, a explicat ea, „dar este mai bine să fi ajuns în aceste circumstanțe decât deloc”.

Viața în Mariupol era foarte diferită înainte de război. Marianna a promovat produse de înfrumusețare pe rețelele de socializare, în timp ce soțul ei, Yuri, lucra la oțelăria Azovstal.

„Am avut o viață liniștită și simplă”, spune ea, „și apoi, desigur, lucrurile au luat-o razna”.

Dar până când Marianna a fost internată în spital, Mariupol devenise cel mai bombardat oraș din Ucraina.

Pe 9 martie, ea vorbea cu alte femei din secție când o explozie a zguduit spitalul.

Și-a tras o pătură peste cap. Apoi a lovit o a doua explozie.

„Puteai auzi totul zburând în jur, schije și alte lucruri”, spune ea. „Sunetul mi-a sunat în urechi foarte mult timp”.

Femeile s-au adăpostit la subsol împreună cu alți civili. Marianna a suferit o tăietură pe frunte și fragmente de sticlă i s-au înfipt în piele.

Ceea ce avea nevoie, a explicat ea, era să-și recupereze bunurile din ruinele spitalului. Ea i-a cerut unui ofițer de poliție să o ajute să se întoarcă înăuntru.

„Tot ce am pregătit pentru copilul meu era în acea maternitate”, spune ea.

În timp ce stătea în fața spitalului, așteptând să-și recupereze lucrurile, a fost fotografiată de jurnaliștii de la Associated Press.

Acele imagini au devenit rapid virale. Și atunci, pe un canal Telegram pro-Kremlin, au apărut acuzațiile false că pozele au fost „înscenate”. Blogul de frumusețe al Mariannei a fost folosit pentru a sugera că ea era o „actriță” care a folosit machiaj pentru a simula rănile.

Aceste minciuni au fost repetate și amplificate de înalți oficiali ruși și de presa de stat.

Ei chiar au susținut că o fotografie a unei alte femei însărcinate pe targă era tot Marianna, deși este clar că fotografiile sunt cu persoane diferite. Femeia de pe targă și copilul ei nenăscut au murit ulterior din cauza rănilor suferite.

În zilele de după atac, Marianna a născut-o pe Veronika într-un alt spital.

La fel ca alte mii de oameni, Marianna și Yuri încercau cu disperare să scape de Mariupol. Timp de săptămâni, a fost în mare măsură imposibil să se ia legătura cu ei. În cele din urmă, rudele Mariannei au spus că cei doi au plecat din oraș, dar locul lor nu era clar. Apoi, la începutul lunii aprilie, au reapărut în regiunea Donbas.

Ea a filmat un interviu cu Denis Seleznev, un blogger care este un susținător vocal al separatiștilor susținuți de ruși. S-au speculat cât de liberă era să spună ce voia.

„A trebuit să descriu toată situația, așa cum am văzut-o cu ochii mei”, a spus Marianne.

Kremlinul a sugerat în mod eronat și în mod repetat că spitalul care a fost atacat era spitalul numărul unu din Mariupol și că acesta nu mai era operațional. Dar echipa de dezinformare a BBC a identificat spitalul în care se afla Marianna – spitalul numărul trei.

BBC a contactat Ambasada Rusiei la Londra pentru comentarii.

Marianna confirmă faptul că spitalul a tratat-o în siguranță pe ea și pe alți pacienți – contrar afirmațiilor rusești potrivit cărora nu funcționa ca unitate medicală. De asemenea, Rusia a susținut că spitalul a fost preluat de regimentul Azov – controversatul grup naționalist ucrainean care a fost asociat cu neonaziștii, acuzații pe care ei înșiși le neagă.

Comentariile făcute de Marianna în interviul cu Denis au fost selectate de oficialii ruși pentru a susține că soldații au forțat-o pe Marianna și pe celelalte femei însărcinate să acționeze ca scuturi umane.

Dar Marianna a spus că nu erau militari ucraineni staționați în clădirea în care se afla ea. Ea spune că a văzut soldați ucraineni în unitatea de oncologie din clădirea de vizavi de maternitate. Nu este clar dacă erau sau nu bazați acolo.

Cu toate acestea, interviul acordat de Marianna lui Denis Seleznev a fost folosit de Kremlin pentru a sugera alte minciuni.

Oficialii ruși au profitat de comentariile ei potrivit cărora nu crede că exploziile de la spital au fost cauzate de un atac aerian, lăsând să se înțeleagă că pagubele au fost provocate de bombardamentele ucrainene.

Jurnaliștii de la AP au documentat dovezi că a fost o lovitură aeriană, inclusiv înregistrări video în care se poate auzi un avion. La fața locului, atât un soldat, cât și un ofițer de poliție spun că atacul a fost o lovitură aeriană.

De asemenea, în fotografii este vizibil un crater uriaș despre care experții în muniție spun că ar fi putut fi provocat doar de o lovitură aeriană.

 

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close