Antena 3 CNN Externe Cum devine realitate Fortăreața Europa. Mai multe state au construit garduri la frontierele cu Rusia, Belarus, Turcia și Maroc

Cum devine realitate Fortăreața Europa. Mai multe state au construit garduri la frontierele cu Rusia, Belarus, Turcia și Maroc

Barierele fizice au proliferat de-a lungul granițelor Uniunii Europene, de la criza refugiaților din anii 2015 - 2016, semnalează o publicație britanică.

Cum devine realitate Fortăreața Europa. Mai multe state au construit garduri la frontierele cu Rusia, Belarus, Turcia și Maroc
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Noi 2021   •   22:46

Revista de stânga The New Statesman amintește că fluxul de migranți masați de Belarus la granița cu Polonia a determinat alte state ale Uniunii Europene să-și reînnoiască solicitările de ridicare a unor ziduri la frontierele estice ale Europei.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus că țara sa este "atacată" și a reușit în eforturile de a promova legislația ce prevede construirea unui zid de-a lungul frontierei de peste 400 de kilometri cu Belarus.

Zidul se va întinde inițial pe o lungime de 100 de kilometri, urmând să fie finalizat până vara viitoare.

Belarus a început să repatrieze o parte dintre migranții din Orientul Mijlociu dar unii au rămas în continuare în țară iar autoritățile poloneze au raportat că încercările de trecere ilegală a frontierei au continuat și după vârful de criză atins săptămâna trecută, când străinii în căutarea unei vieți mai bune în Europa au atacat punctul de trecere a frontierei de la Kuznica-Bruzgi.

Semne că UE și-ar putea schimba politica vizavi de gardurile la frontieră

Cel puțin 11 migranți ar fi murit până în prezent la frontiera dintre cele două state, potrivit relatărilor presei internaționale.

Uniunea Europeană a sprijinit până în prezent eforturile Varșoviei de a securiza partea sa de frontieră estică a blocului comunitar.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a sugerat că UE ar putea fi dispusă, pentru prima dată, să finanțeze ziduri la frontiere.

"Pe baza opiniei Departamentului Juridic, este posibil din punct de vedere legal", a spus Michel la o conferință de presă susținută la Varșovia alături de premierul polonez.

Cu o lună înainte, miniștrii de interne din Austria, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia și Slovacia au semnat o scrisoare în care cer ca UE să finanțeze bariere fizice de-a lungul frontierelor externe ale blocului, ca și "chestiune prioritară".

The New Statesman notează că, urmare a inițiativelor luate în mod individual de statele europene, mai multe bariere anti-migranți au fost ridicate în diverse puncte de pe continent.

Europa, garduri în interior și la frontiera externă

Astfel, există astfel de obstacole ridicate de Ungaria la granițele cu Serbia și Croația

Austria a construit un gard la frontiera cu Slovenia iar Slovenia a construit, la rândul său, unul la frontiera cu Croația.

Macedonia a ridicat un astfel de obstacol la frontiera cu Grecia.

Bulgaria a ridicat între anii 2013 şi 2018 un gard de sârmă ghimpată pe o lungime de 259 de kilometri la granița sa cu Turcia.

Grecia, la rândul său, a anunțat în august anul curent finalizarea unui gard de 40 de kilometri la frontiera cu Turcia

Polonia și țările baltice - Lituania, Letonia și Estonia - au anunțat, și ele, că ridică garduri la frontierele cu Belarus și Rusia, după caz.

Există, de asemenea, garduri la frontierele cu Maroc ale exclavelor spaniole Ceuta și Melilla.

Foto: gard de sârmă ghimpată la punctul de trecere Bruzgi-Kuznica dintre Polonia și Belarus, 19 noiembrie 2021

×
Subiecte în articol: garduri frontiere
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close