Antena 3 CNN Externe Fost ambasador SUA în România: ”Putin a crezut că va diviza NATO. S-a înșelat!”

Fost ambasador SUA în România: ”Putin a crezut că va diviza NATO. S-a înșelat!”

Fostului ambasador SUA în România, James Rosapepe, a declarat, într-un interviu exclusiv pentru Antena 3, că deși Vladimir Putin a crezut că va diviza NATO și va pune mâna pe Ucraina în 3 zile, s-a înșelat.

de Andreea Ştefan    |    14 Dec 2022   •   09:46

”Războiul se va termina atunci când Putin va decide că trebuie să se termine. În mod evident, poporul ucrainean, armata ucraineană, conducerea ucraineană au fost foarte puternici, NATO a fost foarte unit, România, Statele Unite au lucrat împreună foarte bine pentru a susţine Ucraina.

Cred că unul dintre lucrurile importante în legătură cu războul lui Putin din Ucraina este că el a crezut că va diviza alianţa occidentală, a crezut că o să pună mâna pe Ucraina în trei zile, şi, în mod clar, în acest moment, poporul ucrainean, armata ucraineană câştigă.

Şi câştigă pentru că sunt foarte uniţi şi determinaţi, dar şi pentru că primesc susţinerea unită din partea unor ţări precum România, Statele Unite şi alte ţări din prima linie, precum Polonia sau Slovacia”, a declarat fostul ambasador american în România, James Rosapepe.

Diplomatul James Rosapepe a precizat că, deşi Occidentul nu poate ştii când se va încheia războiul de la frontierele României, are toate semnalele pentru a lua în considerare un singur scenariu de final: cel al victoriei pentru democraţie.

Aşadar, 2023 se anunţă a fi un an benefic, mai ales pentru o ţară rezilientă precum România.

”Va continua să fie războiul lui Putin şi în mod evident, pe măsură ce înaintăm în iarnă, din cauza perturbărilor provocate de război. Din punct de vedere economic, al securităţii, va fi un an mai bun.

Cred că lucrurile se vor îmbunătăţi. Poporul român a fost foarte rezistent de-a lungul secolelor, de aceea cultura româna, limba română, statul român au supravieţuit şi au devenit prospere.

România a înregistrat un progres economic mai mare decât aproape orice altă ţară din Europa după căderea comunismului şi cred că acest proces va continua. Sunt foarte optimist pentru România şi SUA pentru anul care urmează”, a mai spus Rosapepe.

James Rosapepe a îndeplinit funcția de Ambasador al Statelor Unite ale Americii în România în timpul administrației Clinton, în perioada 4 februarie 1998 - 1 martie 2001.

În anul 2001, președintele României, Ion Iliescu, i-a acordat Ordinul Național "Steaua României" în grad de Mare Cruce.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin James Rosapepe
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close