Antena 3 CNN Externe Franco Frattini: Cetăţenii români din Italia au aceleaşi drepturi dar şi aceleaşi îndatoriri ca italienii

Franco Frattini: Cetăţenii români din Italia au aceleaşi drepturi dar şi aceleaşi îndatoriri ca italienii

Franco Frattini: Cetăţenii români din Italia au aceleaşi drepturi dar şi aceleaşi îndatoriri ca italienii
Sursa foto: Diaconescu
23 Feb 2009   •   21:04

Ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, a ajuns la Roma, unde a avut o întrevedere cu omologul său italian Franco Frattini. Întâlnirea celor doi oficiali survine pe fondul relaţiilor din ce în ce mai tensionate dintre români şi italieni. Franco Frattini a cerut Bucureştiului garanţii că în ţara sa nu vor mai veni alţi români infractori. De altfel, chiar luni, a murit într-un spital italian o bătrână nevăzătoare, care a fost bătută şi violată de un român. Antena 3 va transmite în direct conferinţa de presă susţinută de cei doi. Iată principalele declaraţii ale miniştrilor.
Franco Frattini:
-Am abordat problema comunităţii române de aici din peninsulă
-Italia a fost dintotdeauna unul din cei mai convinşi susţinători ai intrării României în UE şi sunt convins că este vorba de o valoare adăugată, recunoaştem contribuţia importantă pe care românii o dau PIB-ului italian
-există şi unele cazuri, ne referim la câteva mii de cetăţeni care au comis delicte. Sunt unii care au fost condamnaţi de tribunalele italiene cu sentinţe definitive.
-Considerăm că atunci când sunt persoane care au fost condamnate definitiv este just ca ele să ispăşească condamnarea în ţara de origine.
-Există şi unele cazuri care sunt acuzate în unele cazuri, uneori în mod flagrant. Ne exprimăm convingerea că legile italiene, riguroase trebuie aplicate.
-Am adresat o crere de colaborare sporită între poliţiile italiene şi române, trebuie intensificată prin trimiterea unui contingent mai mare d epoliţişti români specializaţi în acele delicte care produc alarmă socială, violuri.
-O a tria problemă pe car am abordat-o este acordul cadru dintre Italia şi România, cetîţenii noştri având drepturi şi îndatoriri reciproce.
-Noi avem aici un milion de persoane cumsecade şi câteva mii de persoane care comit delicte. Faţă de acestea nu putem să avem toleranţă, aşa cum nu avem nici faţă de italieni.
-Cine a fost condamnat este just să se întoarcă în ţara de origine, cei care sunt încă judecaţi vor aştepta deciziile instanţelor.
-Faţă de cei care comit delicte nu putem avea toleranţă aşa cum nu avem nici pentru italienii care fac aceste delicte atât de oribile. Nu generalilzăm, nu spunem că o întreagă ţară a comis aceste delicte. Cine le comite va fi pedepsit, cine lucrează cinstit va fi primit în italia ca un cetăţean care face numai bine.

Cristian Diaconescu:
-Relaţiile de parteneriat privilegiat dintre România şi Italia funcţionează, există dialog şi disponibilitatea de a rezolva problemele pe care le avem, probleme care pălesc în faţa parteneriatelor economice.
-Există 27.000 de companii italene care acţionează în România şi 26.000 de companii româneşti care acţionează în Italia. -Ne preocupă şi siguranţa cetăţenilor români din Italia.
-Şi noi în România avem nevoie de un semnal clar din partea italiană în legătură cu spiritul de cooperare care trebuie să prevaleze, stigmatizarea unei comunităţi nu face parte din acest spirit.
-Vreau să vă asigur de întreaga cooperare a societăţii româneşti.
-Nu voi accepta faptul că un incident se poate răsfrânge împotriva unei comunităţi, este împotriva moralei, şi a oricărei valori.

Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close