Antena 3 CNN Externe Franța a fost cuprinsă de flăcările protestelor: o mașină, incendiată la Rennes | "Un miros rău sufocă Parisul", transmite corespondentul Antena 3 CNN

Franța a fost cuprinsă de flăcările protestelor: o mașină, incendiată la Rennes | "Un miros rău sufocă Parisul", transmite corespondentul Antena 3 CNN

Primul moment "fierbinte" al protestelor convocate, marți, de sindicatele din Franța a avut loc la Rennes.

de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Mar 2023   •   10:48

Aici, manifestanții au incendiat o mașină pe care ei înșiși o aduseseră pe șoseaua de centură, lângă Porte de Villejean. Pompierii au intervenit pentru stingerea focului, a relatat, pe Twitter, presa locală.

Ministrul de interne francez, Gerald Darmanin, a avertizat asupra "riscului serios" de noi violențe. 

Pentru manifestațiile de marți, autoritățile au mobilizat 13 mii de polițiști, dintre care jumătate la Paris.

Citește și: Franța devine, marți, un butoi cu pulbere: "Democrația țării e în pericol!" 

Începând cu orele prânzului, sindicaliștii urmează să se adune la protest în centrul capitalei franceze.

În alte orașe, la Nantes, Nisa, Aubervilliers, manifestanții au început deja să se grupeze și să blocheze drumurile.

Între timp, Parisul pare că se sufocă sub gunoaie, după trei săptămâni de grevă a lucrătorilor din salubritate.

Corespondent Antena 3 CNN: "Parisul, sufocat de gunoaie"

"Parisul, poate unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii, arată în acest hal: cu munți de gunoaie în centrul orașului.

Suntem la câteva zeci de metri de Palatul Elysee, de Champs Elysees și sunt 'munți' de gunoaie de doi-trei metri înălțime.

Nu sunt doar aici, sunt peste tot: pungi cu gunoi, tomberoane care dau pe dinafară. De câteva săptămâni, angajații salubrității sunt în conflict deschis cu primăria Parisului", a transmis corespondentul special Antena 3 CNN în capitala Franței, Cristi Popovici.

Greva gunoierilor din Paris adaugă o nuanță greu de ignorat, olfactiv și vizual, la greva sindicatelor împotriva creșterii graduale a vârstei de pensionare cu doi ani, de la 62 la 64 de ani.

Corespondent Antena 3 CNN: "Peste un milion de oameni, așteptați în toată Franța la protestele de marți"

"Perioada de contributivitate pentru pensia completă crește la 43 de ani, iar pensia medie în Franța este aproximativ 1.400 - 1.500 de euro.

La Paris, protestul sindical este programat să înceapă la ora locală 14. Sindicaliștii așteaptă 100.000 de oameni pe străzile din capitală.

În restul țării sunt așteptați între 800.000 și 1.000.000 de oameni, la care se vor adăuga și membrii organizațiilor studențești, dar și lucrători din mediul privat.

Sunt afectate și transporturile iar metroul din Paris circulă după un program de asigurare a activității minime, ceea ce face ca stațiile să fie supraaglomerate. Școlile sunt, de asemenea, închise", a relatat Cristi Popovici.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close