Antena 3 CNN Externe Funeraliile cuplului prezidenţial polonez ar putea fi amânate. Aeroportul din Cracovia, închis

Funeraliile cuplului prezidenţial polonez ar putea fi amânate. Aeroportul din Cracovia, închis

Funeraliile cuplului prezidenţial polonez ar putea fi amânate. Aeroportul din Cracovia, închis
16 Apr 2010   •   13:32

Şansele ca ceremoniile funerare ale cuplului prezidenţial polonez să fie amânate sunt din ce în ce mai mari. Potrivit ultimelor informaţii făcute publice de AFP, aeroportul din Cracovia a fost deja închis, în condiţiile în care spaţiul aerian polonez este şi el afectat într-o proporţie foarte mare. Peste 70 de delegaţii străine, printre care cele ale preşedintelui american şi cel rus, ar fi trebuit să participe, duminică, la ceremonia de înmormântare.

Norul de cenuşă din Islanda se îndreaptă acum spre sudul Europei. Dacă în Suedia şi o parte din Norvegia se zboară, în sudul Europei este haos. Rând pe rând, statele europene îşi închid spaţiile aeriene. Cehia este ultima care a anunţat că îşi va închide parţial spaţiul aerian.

Traficul aerian din Marea Britanie rămâne închis până sâmbătă, iar în Germania este restricţionat parţial. Autorităţile din Austria au anunţat că vor înnchide spaţiul aerian al ţării în cursul zilei de vineri, iar în Lituania nu se mai zboară deloc. În nordul Franţei, zborurile de pe 22 de aeroporturi au fost anulate iar pasagerii au fost nevoiţi să doarmă în terminale.

Nordul Poloniei este acopoerit de norul de cenuşă şi funcţionează numai un aeroport, cel de la Rzeszów. Oficialii de la Varşovia iau deja serios în considerare amânarea ceremoniile funerare ale cuplului prezidenţial, mai ales că şi aeroportul din Cracovia a fost recent închis.

Un oficial din cadrul Preşedinţiei din Polonia a declarat, vineri, citat de AFP, că amânarea "este o opţiune serioasă" din cauza perturbării traficului aerian.

"Este o opţiune foarte serioasă care trebuie analizată deoarece este un eveniment foarte important pentru Polonia", a declarat pentru postul de radio RMF FM directorul adjunct al cancelariei preşedinţiei, Jacek Sasin.

"Dacă suntem informaţi că aterizarea (avioanelor) oaspeţilor străini va fi imposibilă duminică la Cracovia pentru a participa la funeraliile preşedintelui şi ale soţiei sale, acest lucru va influenţa desfăşurarea ceremoniilor prevăzute", a precizat acesta.

Potrivit meteorologilor, norul de cenuşă se îndreată acum spre Cehia, unde spaţiul aerian a fost deja parţial închis, însă direcţia de deplasare şi viteza depind de curenţii de aer ce se pot schimba în orice moment.

Specialiştii europeni spun că haosul din Europa va continua cel puţin până sâmbătă. Până atunci, Eurocontrol, Organizaţia europeană pentru securitatea navigaţiei europene, spune că numai 11 mii din cele 28.000 de curse aeriene zilnice vor fi operabile.

Antena3.ro





×
Subiecte în articol: nor funeralii amanare Polonia
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close