Antena 3 CNN Externe Franța are cel mai tânăr premier din istoria țării

Franța are cel mai tânăr premier din istoria țării

Președintele francez Emmanuel Macron l-a numit marți pe ministrul Educației, Gabriel Attal, în vârstă de 34 de ani, în funcția de prim-ministru, încercând să dea un nou suflu celui de-al doilea mandat al său înaintea alegerilor pentru Parlamentul European.

de Georgiana Adam    |    09 Ian 2024   •   17:36

Attal devine cel mai tânăr premier din istoria Franței. Acesta este și primul homosexual declarat ce ocupă această funcție.

Numirea sa nu va duce neapărat la o schimbare politică majoră, dar semnalează dorința lui Macron de a depăși reformele nepopulare de anul trecut privind pensiile și imigrația și de a îmbunătăți șansele partidului său centrist la scrutinul european din iunie, scrie Reuters.

"Dragă @GabrielAttal, știu că pot conta pe energia și angajamentul tău pentru a pune în aplicare proiectul de revitalizare și regenerare pe care l-am anunțat", a scris Macron pe platforma de socializare X, fostul Twitter.

Lipsit de o majoritate de lucru în parlament, Macron s-a luptat să impună o agendă de reforme pentru al doilea mandat, care a alunecat spre dreapta, în timp ce încearcă să își consolideze sprijinul în rândul alegătorilor conservatori pentru a contracara popularitatea tot mai mare a extremei drepte.

În sondajele de opinie, partidul de guvernământ al președintelui se află în urma partidului liderului de extremă-dreapta Marine Le Pen cu aproximativ opt-zece puncte procentuale.

Macron, în vârstă de 46 de ani, și Attal au o vârstă combinată cu puțin sub cea a lui Joe Biden, care candidează pentru un al doilea mandat la alegerile prezidențiale americane din acest an.

Attal a fost cotat în sondaje ca fiind unul dintre cei mai populari politicieni francezi în ultimele luni. Loial lui Macron, el a devenit un nume cunoscut în politica franceză în calitate de purtător de cuvânt al guvernului în timpul pandemiei COVID și și-a câștigat reputația de bun comunicator.

×
Subiecte în articol: Gabriel Attal Emmanuel Macron
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close