Antena 3 CNN Externe Gazprom a sistat livrările de gaz către Ucraina

Gazprom a sistat livrările de gaz către Ucraina

Gazprom a sistat livrările de gaz către Ucraina
01 Ian 2009   •   16:14

Livrările de gaz rusesc către Ucraina au fost oprite. Măsura luată de Gazprom vine din cauza datoriei pe care Kievul o are către compania rusă de stat. Cu toate acestea, ambele părţi implicate dau asigurări că tranzitul de gaz către restul Europei nu va avea de suferit. Peste 80% din cantitatea de gaze livrate Europei tranzitează Ucraina. Uniunea Europeană a cerut deja celor două ţări să-şi respecte obligaţiile contractuale. Oficialii ruşi spun că au luat această decizie din cauza restanţelor de peste două miliarde de dolari acumulate de Ucraina. În plus, cele două părţi nu au reînoit contractul care a expirat anul trecut din cauza divergenţelor legate de preţul de livrare. Moscova a propus un preţ de 250 de dolari pentru mia de metri cubi livrată vecinilor din vest, în condiţiile în care unele ţări europene plătesc 500 de dolari pe aceeaşi cantitate. Propunerea a fost considerată inacceptabilă de Kiev din cauză că, spun ucrainenii, suma este semnificativ mai mare faţă de anul trecut. După câteva zile de negocieri, Gazprom a anunţat că va sista livrările.
"Gazprom va continua să livreze gaz la capacitate maximă către clienţii săi europeni. Avem un contract de tranzitare care se află în vigoare. În ceea ce priveşte livrările către Ucraina, Gazprom nu mai are o bază legală să livreze gaze în afara zonei de graniţă a Federaţiei Ruse." a declarat Alexei Miller, preşedintele Gazprom.
Principala temere a consumatorilor europeni a fost că Ucraina ar putea întrerupe tranzitul gazelor ruseşti către restul continentului.
"Aş vrea să punctez un lucru extrem de important. Tocmai am discutat despre asta. Partenerii noştri ucraineni ne-au avertizat în mod oficial că absenţa unui contract de livrare cu Ucraina va afecta livrările noastre către principalii clienţi din Europa de Vest. În ceea ce ne priveşte, credem că este greşit să se pună problema în acest fel, atât din punct de vedere economic, cât şi legal." a spus şi premierul Vladimir Putin.
Diferendul ar putea fi aplanat cu condiţia ca Ucraina să livreze măcar datoria de 2,1 miliarde de dolari în conturile Gazprom. Kievul a anunţat aseară că 1,5 miliarde din această sumă a fost deja trimisă, lucru neconfirmat de Moscova. În ianuarie 2006, în perioada ultimului conflict legat de gazele naturale pentru Ucraina, livrările către Europa au fost substanţial diminuate.

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close