Antena 3 CNN Externe Germania anunță un nou acord cu Grecia pentru trimiterea de tancuri în Ucraina

Germania anunță un nou acord cu Grecia pentru trimiterea de tancuri în Ucraina

Germania va ajuta la transportul tancurilor din epoca sovietică din Grecia în Ucraina, trimițând la Atena vehicule germane moderne ca înlocuitori, a anunțat marți cancelarul german Olaf Scholz.

Germania anunță un nou acord cu Grecia pentru trimiterea de tancuri în Ucraina
Sursa foto: Twitter/DEFENSEEXPRESS
de Alexandra Ionescu    |    31 Mai 2022   •   20:31

Scholz a declarat reporterilor la sfârșitul unei reuniuni de două zile a liderilor UE a Consiliului European de la Bruxelles că a vorbit cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis pentru a permite un astfel de schimb de tancuri.

„Acest lucru va fi discutat acum în termeni foarte concreti între ministerele apărării [ale ambelor țări] și apoi poate fi implementat rapid”, a spus cancelarul.

Germania a implementat deja un astfel de acord cu Republica Cehă, dar s-a confruntat cu critici din partea Poloniei pentru că nu a implementat încă un acord similar cu Varșovia.

Scholz propusese schema de schimb de tancuri în aprilie, ca o alternativă la trimiterea directă de către Germania a Ucrainei tancurilor sale occidentale mai moderne, cum ar fi Leopard sau vehiculul de luptă al infanteriei Marder - lucru pe care cancelarul a evitat să facă până acum, deoarece se teme că ar putea atrage NATO în războiul Rusiei cu Ucraina.

În cadrul schemei, țările care au încă echipamente din epoca sovietică, cum ar fi tancul de luptă T-72 sau vehiculul de luptă de infanterie BMP, le pot trimite în Ucraina și pot primi tancuri germane mai moderne ca înlocuitori.

Acest lucru permite țărilor occidentale să mențină un anumit nivel de neutralitate, deoarece aceste tancuri din epoca sovietică sunt identice cu cele pe care le folosește Ucraina, ceea ce înseamnă că este mai greu pentru Rusia să susțină că NATO se implică în război, trimițându-și echipamentul de vârf la Kiev.

Între timp, oficialii germani susțin că schimbul de tancuri este avantajos pentru Kiev, deoarece Ucraina va primi aceleași modele de tancuri cu care soldații și mecanicii săi sunt deja familiarizați, în timp ce partenerii NATO precum Grecia își pot îmbunătăți echipamentul militar cu tancuri germane mai noi.

Scholz nu a spus ce fel de tancuri din epoca sovietică va trimite Grecia în Ucraina. Dar într-un comunicat de presă, ministerul grec al apărării a declarat că va trimite vehicule de luptă de infanterie BMP-1 în Ucraina și va primi în schimb „un număr egal” de vehicule de luptă ale infanteriei germane Marder, fără a spune câte tancuri sunt implicate în acord.

Ministerul grec al Apărării a mai menționat că, în mod ironic, vehiculele care sunt trimise în Ucraina sunt „de origine est-germană” și trimise în Grecia în 1994 – ceea ce înseamnă că, indirect, Scholz va trimite indirect vehicule de origine germană în Ucraina.

Acordul nu a mulțumit pe toată lumea din Grecia. Principalul partid de opoziție al țării, Syriza, a criticat rapid guvernul din cauza acordului.

„Guvernul trebuie să înceteze să ia decizii în secret cu privire la probleme naționale critice”, a spus Syriza într-un comunicat. „Cu atât mai mult când majoritatea poporului grec se opune alegerilor care prezintă riscuri pentru securitatea țării și sunt contrare intereselor noastre naționale.”

Conform acordului Germaniei cu Praga, Republica Cehă urmează să primească 14 tancuri de luptă  Leopard 2A4 și un vehicul de recuperare a tancurilor Leopard în schimbul trimiterii de tancuri sovietice în Ucraina.

Berlinul pare să se lupte însă să implementeze un schimb similar cu Polonia. Săptămâna trecută, președintele polonez Andrzej Duda a acuzat guvernul lui Scholz că și-a încălcat cuvântul privind livrarea tancurilor germane dorite la Varșovia.

×
Subiecte în articol: Germania Război Ucraina Rusia tancuri Grecia
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close