Antena 3 CNN Externe Germania trece la reformarea legii avortului, care datează din perioada nazistă

Germania trece la reformarea legii avortului, care datează din perioada nazistă

Guvernul își respectă angajamentul de a dezincrimina avortul. Oficialii plănuiesc să desființeze o lege care supune la urmărire penală medicii care publică informații despre procedurile de avort.

Germania trece la reformarea legii avortului, care datează din perioada nazistă
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    24 Iun 2022   •   20:09

Avortul este ilegal în Germania și se pedepsește cu până la trei ani de închisoare. Dar femeile și medicii lor nu se confruntă cu sancțiuni dacă sarcina prezintă un risc pentru sănătatea femeii sau în cazuri de viol. În caz contrar, un avort poate fi efectuat în primele 12 săptămâni de sarcină (14 săptămâni de la ultima menstruație) după consilierea obligatorie. Cu toate acestea, rămân multe bariere.

Unul dintre cele mai mari obstacole în calea obținerii unui avort în Germania a fost paragraful 219a din codul penal, care își are originea în politica socială a epocii naziste. Acesta a afirmat că oricine „oferă, anunță [sau] face publicitate” în mod public pentru servicii de avort se poate confrunta cu pedepse de până la doi ani de închisoare sau cu amendă.

Deși o reformă în urmă cu trei ani le-a permis medicilor să afirme că efectuează procedura pe site-urile lor web, li s-a interzis totuși să ofere detalii medicale.

Însă vineri, guvernul de coaliție din Germania al Partidului Social Democrat și Verzilor de centru-stânga și al Liber Democraților neoliberali a împins moțiunea de a anula 219a prin parlament.

Sub 219a, Kristina Hänel, un medic ginecolog din orașul Giessen din vestul Germaniei, care a efectuat avorturi timp de 30 de ani, a fost condamnată în 2017 la o amendă de 6.000 de euro (6.926 de dolari) pentru că a oferit servicii de avort pe site-ul ei. Cazul a declanșat o dezbatere aprinsă în țară.

„Dacă 219a este abandonat acum, Germania face un pas în direcția corectă de a oferi informații pacienților”, a declarat Hänel pentru DW înainte de decizie.

Mai puțin acces la avort
Pentru a efectua un avort, medicul trebuie să vadă un certificat care să ateste că femeia însărcinată a fost supusă consilierii cu cel puțin trei zile înainte într-un centru de consiliere aprobat de stat. Există numeroase organizații care oferă consiliere, în timpul căreia femeia este informată cu privire la opțiunile ei, unde ar putea găsi ajutor psihologic și financiar suplimentar dacă decide să aibă copilul sau cum să îl ofere spre adopție.

Stabilirea unei întâlniri de consiliere și a unui medic este departe de a fi un dat pentru multe femei germane. Din 2003, numărul medicilor dispuși să efectueze un avort în Germania a scăzut cu 40% - acum există doar 1.200 de cabinete în țară în care o femeie poate obține unul legal, în scădere față de 2.000 în urmă cu aproximativ 20 de ani.

×
Subiecte în articol: Germania avort lege medici
Parteneri
Perioada care nu va mai fi luată în calcul la pensii
x close