Antena 3 CNN Externe Guvernul pro-european al lui Donald Tusk închide un post de televiziune, în Polonia

Guvernul pro-european al lui Donald Tusk închide un post de televiziune, în Polonia

Un post de televiziune polonez a fost închis de noul guvern al premierului Donald Tusk.

Guvernul pro-european al lui Donald Tusk închide un post de televiziune, în Polonia
Sursa foto: hepta / Zuma Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Dec 2023   •   17:43

Este vorba despre canalul de știri finanțat de stat TVP Info, care emitea 24 de ore din 24.

După încetarea difuzării semnalului, marți noaptea, TVP Info a continuat să emită pe canalul YouTube, până când și această transmisie a fost întreruptă, notează BBC.

Miercuri, noul ministru polonez al Culturii, Bartlomiej Sienkiewicz, i-a demis pe șefii televiziunii și radioului de stat, precum și pe cei ai agenției de știri PAP.

Politicienii PiS, protest la sediul televiziunii care a fost închisă

Aceste măsuri în forță i-au mobilizat pe politicienii din partidul Lege și Justiție (PiS), care a pierdut puterea în urma alegerilor din luna octombrie.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a participat toată noaptea, împreună cu zeci de parlamentari din formațiunea sa, la un protest la sediul din Varșovia al TVP Info.

Fostul prim-ministru Mateusz Morawiecki a acuzat noul guvern că își încălcă la fiecare pas "pretinsa grijă pentru statul de drept" și a denunțat "acțiunile ilegale" ale cabinetului Tusk.

Ce este TVP Info și de ce s-au grăbit noii miniștri să-l închidă

Postul polonez TVP Info, finanțat de stat, a fost scos din emisie după ce noul guvern al premierului Donald Tusk a dispus măsuri urgente pentru depolitizarea canalelor publice de radio și televiziune.

Mass-media de stat este un instrument important în Polonia. Aproximativ o treime din populație se bazează exclusiv pe posturile finanțate de guvern pentru știri, neavând acces la posturile de televiziune private.

În ultimii ani, principalele emisiuni de știri de la TVP (televiziunea de stat) și TVP Info (canalul de știri 24/24) au devenit o mașinărie de propagandă pentru guvernul PiS.

Conform legii poloneze, mass-media de stat nu trebuie să servească interesele politice ale niciunui partid.

În practică însă, presa de stat favorizează guvernul în exercițiu și partidul sau partidele de guvernământ.

PiS a schimbat legea acum opt ani, pentru a-și putea aservi presa de stat

După preluarea mandatului în 2015, PiS a mers mult mai departe decât orice guvern anterior în controlul discursului editorial de la televiziunea publică.

Guvernul acestei formațiuni a modificat legea pentru a putea demite Consiliile de Administrație și pentru a impune jurnaliști obedienți la conducerea posturilor publice.

În același timp, a adoptat legi pentru a-și spori controlul politic asupra sistemului judiciar și administrației publice, delegându-și oameni fideli la șefia serviciilor de securitate și a companiilor controlate de stat.

Coaliția lui Tusk s-a pus pe dat afară oamenii aduși de PiS

Noua coaliție la putere, condusă de premierul pro-UE, fost președinte al Consiliului European, Donald Tusk (foto), a promis alegătorilor că va transforma presa de stat într-o platformă de "informații fiabile".

Coaliția lui Tusk a depus jurământul în urmă cu o săptămână, după ce a câștigat alegerile din octombrie pe baza promisiunii de a anula schimbările operate în ultimii ani de PiS.

Tusk a acționat rapid pentru a demite persoanele numite de PiS din organismele guvernamentale.

Astfel, el a numit, marți, noi șefi ai instituțiilor de securitate, informații și combaterea corupției, notează BBC.

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close