Antena 3 CNN Externe Helmut Kohl a murit. Fostul cancelar german avea 87 de ani

Helmut Kohl a murit. Fostul cancelar german avea 87 de ani

Helmut Kohl a murit. Fostul cancelar german avea 87 de ani
16 Iun 2017   •   18:31

Helmut Kohl a murit. Fostul cancelar Helmut Kohl, artizanul reunificării germane, a murit vineri la vârsta de 87 de ani, relatează cotidianul Bild, a cărui conducere era extrem de apropiată de această mare personalitate a istoriei recente a Germaniei, potrivit AFP şi Reuters. 

Helmut Kohl a murit. Kohl a decedat "în această dimineaţă în locuinţa sa din Ludwigshafen", în sud-vestul ţării, a precizat Bild. 

Helmut Kohl a murit Lider vreme de 16 de ani

Cancelarul german care a stat cel mai mult în funcţie în perioada postbelică, între 1982 şi 1998, Kohl a fost motorul din spatele introducerii monedei euro, convingându-i pe sceptici să renunţe la marcă germană. 

Starea sa de sănătate era extrem de fragilă, el fiind imobilizat într-un scaun cu rotile după ce în 2008 a suferit un atac vascular cerebral.

Figură impunătoare, Kohl a avut o relaţie foarte strânsă cu fostul preşedinte francez Francois Mitterrand în promovarea unei mai mari integrări europene. 

În Germania, el era celebrat în principal ca artizan al reunificării ţării, pe care a obţinut-o după căderea Zidului Berlinului în 1989, în ciuda rezistenţei unor parteneri precum premierul britanic Margaret Thatcher şi a liderului sovietic Mihail Gorbaciov. 

El a câştigat voturile cetăţenilor din fosta Germania de Est comunistă promiţându-le 'peisaje înfloritoare'. 

La scurt timp după ce şi-a încheiat ultimul mandat, reputaţia lui Kohl a fost afectată de un scandal financiar care a vizat CDU, condus acum de cancelarul Angela Merkel. Kohl a fost mentorul Angelei Merkel la începutul carierei acesteia, numind-o în primul său post ministerial. 

"Suntem în doliu", a transmis pe Twitter Uniunea Creştin Democrată (CDU), partidul lui Kohl. 

Foştii preşedinţi americani George H. W. Bush şi Bill Clinton l-au numit amândoi pe Kohl drept cel mai mare lider european din a doua jumătate a secolului 20

 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Germania
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close