Antena 3 CNN Externe Ianukovici promite să ţină Ucraina departe de NATO

Ianukovici promite să ţină Ucraina departe de NATO

Ianukovici promite să ţină Ucraina departe de NATO
Sursa foto: ianukovici timosenko
08 Ian 2010   •   20:53

Viktor Ianukovici, un puternic candidat la preşedinţie, a declarat că va ţine ţara sa departe de NATO dacă va câştiga alegerile din 17 ianuarie, dar a precizat că rămâne angajat la curentul european.
Ianukovici, care a pierdut alegerile din 2004 în urma protestelor de masă şi acuzat că este apropiat al Rusiei, este pe punctul de a reveni. Cele mai recente sondaje de opinie îl dau ca favorit la turul doi, contra premierului Iulia Timoşenko, pe 7 februarie.
Atât Timoşenko cât şi Ianukovici au declarat că for îmbunătăţi relaţia cu Rusia. Ianukovici a precizat însă că va ţine Ucraina în afara blocurilor militare, inclusiv NATO.
"Ucraina, pur şi simplu, a fost şi va fi un stat în afara oricărui bloc. Nu aspirăm să intrăm nici în NATO, nici în ODKB," declara acesta, făcând referie şi la Pactul de Securitate Colectivă controlat de Rusi ce uneşte mai multe state post sovietice.
Oricum, el a precizat că va lua în considera propunerea preşedintelui rus Dmitri Medvedev pentru un nou sistem de securitate colectivă europeană.
Oricum Ianukovici s-a declarat în favoarea aderării la UE.
De asemenea, referindu-se la tema favorită a dezbaterii politice ucrainene. limba rusă, Ianukovici a declarat că va pune capăt "politicii de discriminare a lui Iuşcenko" a populaţiei vorbitoare de rusă din Ucraina.
Etnicii ruşi reprezintă 17 procente din cei 46 milioane locuitori ai Rusiei.
Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close