Antena 3 CNN Externe Prima ieşire în spaţiu a doi astronauţi de pe staţia spaţială chineză Tiangong

Prima ieşire în spaţiu a doi astronauţi de pe staţia spaţială chineză Tiangong

Televiziunea de stat chineză a transmis imagini cu astronauţii Liu Boming, 54 de ani, şi Tang Hongbo, 45 de ani, care au părăsit staţia spaţială chineză în costume spaţiale, pentru o misiune de câteva ore, informează agenţiile internaţionale de presă.

Prima ieşire în spaţiu a doi astronauţi de pe staţia spaţială chineză Tiangong
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    05 Iul 2021   •   13:42

Doi astronauţi au efectuat duminică cu succes prima ieşire în afara staţiei spaţiale - o etapă semnificativă în programul spaţial chinez, scrie CNN.

Ieşirea este a doua activitate de acest fel a astronauţilor chinezi de la zborul cu echipaj Shenzhou 7 din 2008, cînd a avut loc o misiune în afara unei nave spaţiale, potrivit agenţiei spaţiale chineze.

China a lansat în iunie trei astronauţi - Nie Haisheng, Liu Boming şi Tang Hongbo. Duminică dimineaţă, doi dintre ei au părăsit modulul central al staţiei spaţiale, numit Tiangong sau Palatul Ceresc.

Inginerii chinezi au dezvoltat pentru această misiune un nou costum spaţial care cântăreşte aproximativ 100 de kilograme, care se presupune a fi mai confortabil de purtat, precum şi pentru a face posibilă desfăşurarea unor misiuni mai îndelungate în spaţiu.

În timpul ieşirii, cei doi au testat costumele spaţiale de nouă generaţie, au instalat echipamente şi o cameră panoramică şi au testat braţul robot al staţiei.

Agenţia a adăugat că o altă ieşire în spaţiu în timpul zborului astronauţilor, care va fi cea mai lungă misiune cu echipaj a Chinei, de trei luni.

Staţia Tiangong va avea o durată de viaţă de cel puţin 10 ani, până în 2031.

Ca parte a planurilor sale de a avea o staţie spaţială complet echipată până în decembrie 2022, China a lansat primul modul central, cunoscut sub numele de Tianhe sau Armonia Cerurilor, pe 29 aprilie.

Modulul este cea mai mare navă spaţială dezvoltată de China până în prezent, cu un lungimea totală de 16,6 metri şi un spaţiu de locuit de 50 de metri cubi, potrivit China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC).

China a operat anterior două laboratoare spaţiale pe orbită, Tiangong-1 şi Tiangong-2, ambele fiind teste pentru staţia spaţială mai mare pe care ţara o construieşte acum.

×
Subiecte în articol: spatiu astronaut China
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close