Antena 3 CNN Externe În viitor, lipsa apei ar putea duce la instabilitate politică, conflicte etnice şi ucideri în masă

În viitor, lipsa apei ar putea duce la instabilitate politică, conflicte etnice şi ucideri în masă

În viitor, lipsa apei ar putea duce la instabilitate politică, conflicte etnice şi ucideri în masă
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.T.    |    29 Aug 2012   •   17:21

Lumea riscă să se confrunte în următoarele două-trei decenii cu lipsa apei, ceea ce a dat naştere deja la scenarii apocaliptice zugrăvite de unii specialişti.

Conform acestora, lipsa apei ar putea duce în viitor la conflicte etnice, tensiuni regionale, instabilitate politică şi chiar ucideri în masă.

În luna martie a acestui an, un studiu al guvernului american dezvăluia că, în următorii 10 ani, mai multe ţări importante pentru Statele Unite se vor confrunta cu probleme în privinţa apei, precum calitatea proastă a acesteia, seceta sau inundaţiile, ceea ce ar putea duce la riscul instabilităţii şi chiar a prăbuşirii mai multor state.

Secretarul de stat american Hillary Clinton, cea care a făcut publice rezultatele studiului, a adăugat că aceste pericole sunt reale şi că ridică îngrijorări serioase. Ea a anunţat că se lucrează la un nou program, prin care Statele Unite vor împărtăşi altor ţări cunoştinţe despre gestionarea apelor.

Riscurile au fost din nou evidenţiate în luna iulie, atunci când un alt oficial al SUA, Chris Kojm, a declarat că, până în 2030, mai mult de jumătate din populaţia planetei va avea probleme cu apa, un lucru care creşte posibilitatea recurgerii la ucideri în masă.

O părere întărită recent de Timothy Snyder, profesor de istorie la Universitatea Yale, care a spus la un simpozion că lipsa apei ar putea duce la „o panică ecologică, iar aceasta va conduce, mă tem, la ucideri în masă în deceniile următoare”.

De asemenea, Gary White, co-fondator al Water.Org, crede că nevoia de a avea acces la resursele de apă creează terenul ideal pentru diverse conflicte: „Acest lucru este mai probabil în zonele cu secetă şi cu un număr mare de oameni săraci”.

Nu toţi specialiştii sunt însă de aceeaşi părere. Astfel, Dr. Upmanu Lall de la Universitatea Columbia nu este sigur în privinţa eventualelor conflicte pentru apă: „Nu-mi pot imagina că se va ajunge atât de departe ca o consecinţă a lipsei apei”.

Lall recunoaşte însă că există câteva riscuri: „Competiţia dintre câteva ţări mari, aşa cum este India, este de aşteptat să producă conflicte interne şi chiar o creştere a terorismului”.

De altfel, studiul din martie al guvernului american a atras atenţia asupra faptului că, peste câteva zeci ani, va deveni tot mai probabilă folosirea apei ca armă, dar şii în scopuri teroriste.

Tocmai de aceea, Lull consideră că este „nevoie să acţionăm încă de acum, pentru a evita un asemenea scenariu în viitor”.

Posibila lipsă a apei în viitor este unul dintre subiectele despre care se va discuta la Săptămâna internaţională a apei, o conferinţă organizată anual la Stockholm, care s-a deschis luni şi se va încheia vineri.

„Nu poate exista securitate alimentară fără securitatea apei”, a declarat directorul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Jose Graziano Da Silva, subliniind necesitatea unei agriculturi „mai eficiente şi mai echitabile”.

Pentru a răspunde cererii mondiale de hrană, „trebuie produs mai mult cu mai puţin” şi îmbunătăţită gestionarea resurselor de apă, a spus oficialul FAO.

Concluzia i-a aparţinut tot Dr. Upmanu Lall: „Dacă vom traduce această îngrijorare în acţiune, în special în îmbunătăţirea folosirii apei în agricultură, atunci vom putea avita un asemenea dezastru”.

×
Subiecte în articol: studiu Hillary Clinton Stockholm
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close