Antena 3 CNN Externe India raportează mii de morţi zilnic, în timp ce ajutoarele internaţionale zac zile în şir în hangare

India raportează mii de morţi zilnic, în timp ce ajutoarele internaţionale zac zile în şir în hangare

Lumea întreagă a sărit în ajutorul Indiei al cărei sistem de asistenţă medicală se prăbuşeşte sub presiunea crescândă. Crematoriile nu mai fac față numărului mare de decese. Unele incinerează fără pauză, astfel încât părțile metalice ale acestora au început să se topească.

India raportează mii de morţi zilnic, în timp ce ajutoarele internaţionale zac zile în şir în hangare
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    05 Mai 2021   •   14:23

Ventilatoare, butelii de oxigen, şi Remdesivir au început să ajungă în India săptămâna trecută. Colete uriaşe cu ajutoare sunt descărcate în aeroportul din New Delhi.

România a trimis şi ea un ajutor de urgenţă: 75 de butelii de oxigen de 40 Iitri, 80 concentratoare de oxigen de 5 litri și 19 litri, precum și 20 de dispozitive de oxigenoterapie cu debit ridicat.

Există o singură problemă: aceste echipamente medicale stau în hangarele aeroportului, în timp ce spitalele se confruntă cu o lipsă acută de oxigen şi medicamente.

Personalul din domeniul sănătăţii se plânge de aceleaşi lipsuri devastatoare ca la începutul acestui al doilea val.

Nimeni nu înţelege unde sunt toate acele ajutoare promise. Nici măcar ţările care au donat echipament şi medicamente.

Guvernul Indian a negat orice întârziere spunând că există deja un sistem integrat pentru împărţirea ajutorului

Aproape 4 milioane de obiecte donate au fost deja distribuite la 38 de spitale de pe tot cuprinsul ţării, a declarat Ministrul Sănătăţii. 

Dar în multe regiuni, autorităţile locale spun că nu există niciun fel de comunicare cu guvernul, şi că nu ştiu cum sau când vor primi ajutoarele de care au atâta nevoie. 

Există un număr de motive pentru toate aceste întârzieri: prea multă birocraţie, eroare umană, sau protocol inutil.

Dar pentru aceia în nevoie, aceste explicaţii sunt prea puţin importante. Ei nu vor decât ca guvernul să reacţioneze şi să trimită ajutoarele la secţiile de terapie intensivă, unde oameni mor cu miile în fiecare zi. 

India a raportat miercuri 382.315 noi cazuri e coronavirus, şi 3.780 de morţi

De la începutul pandemiei, ţara a avut un total de 20.6 milioane de cazuri. 

 În capitala țării, spitalele se confruntă cu o lipsă acută de oxigen, şi se bazează pe guvern să le trimită ajutoare.

"Este datoria guvernului să ne facă rost de oxigen", a declrat Dr. S.C.L. Gupta, directorul spitalului Batra din New Delhi.

Cel puţin 12 pacienţi, printre care şi un medic, au murit sâmbătă la spitalul Batra, după ce rezervele de oxigen s-au terminat.

Gupta a precizat că personalul spitalului şi-a petrecut întreaga zi spunând autorităţilor că mai au oxigen doar pentru câteva ore; către final, familiile pacienţilor au adus oxigenul atât de necesar.

"Pacienţii mor în faţa noastră", a spus Gupta. "Îmi pare rău, nu vă putem salva"

Guvernul a avut nevoie de 7 zile pentru a crea un mecanism de distribuţie al proviziilor.

Au început să lucreze la plan pe 26 aprilie, şi abia pe 2 mai protocolul a fost finalizat. În acele 7 zile au murit mai mult de 23.000 de oameni din cauza COVID-19.

În timp ce statul indian se luptă cu birocraţia, şi oamenii mor prin spitale, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii a declarat luni că "există suficient oxigen în ţară", potrivit CNN.

Dar doctorii şi pacienţii disperaţi spun altă poveste.

×
Subiecte în articol: india COVID-19 pandemiei coronavirus
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close