Antena 3 CNN Externe Insula Şerpilor devine paradis fiscal

Insula Şerpilor devine paradis fiscal

Insula Şerpilor devine paradis fiscal
19 Noi 2008   •   02:33

Guvernul de la Kiev a aprobat un proiecl de lege ce urmăreşte crearea unei zone economice libere pe Insula Şerpilor. Aceasta se va numi Ahilia- denumire ce provine de la legenda susţinută de unii arheologi şi istorici ucraineni potrivit căreia pe insulă s-ar afla mormântul eroului Ahile, scrie Mediafax.
Aceasta este cea mai recentă iniţiativă a Ucrainei în încercarea de a demonstra că Insula în cauză este locuită şi are o viaţă economică.
Potrivit guvernului ucrainean, vor fi astfel atrase investiţii şi se va dezvolta turismul. Conform datelor vehiculate de ucraineni, proiectul urmează să atragă investiţii de aproximativ 4 milioane de euro numai în primii 10 ani. Pentru a se materializa, legea trebuie însă votată şi de Parlament.
Insula Şerpilor face parte din teritoriul Ucrainei din 1947, în urma Acordului de la Paris.
De câţiva ani România se judecă cu Ucraina în privinţa delimitării platoului continental şi a zonei economice exclusive. Deşi nu neagă apartenenţa insulei la teritoriul ucrainean, România susţine că aceasta este doar o stâncă şi nu poate fi luată în calcul la delimitarea ?graniţelor ?.
O soluţie în acest caz este aşteptată la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga în 2009.
În altă ordine de idei, ministrul ucrainean al Apărării, Iuri Ehanurov, a afirmat că inamicii potenţiali ai Kievului sunt statele care au pretenţii teritoriale la adresa Ucrainei, respectiv Rusia şi România.
În acest context, Ehanurov a amintit şi că, "în prezent Insula Şerpilor, este în litigiu".
Ministrul ucrainean şi-a asigurat concetăţenii că Ucraina este capabilă să se apere, menţionând că ţara sa a moştenit mai mult de jumătate din arsenalul antiaerian al întregii Uniuni Sovietice.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ucraina România
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close