Antena 3 CNN Externe Invazia Ucrainei ar putea fi începutul celui de ”al treilea război mondial” și sfârșitul civilizației, avertizează George Soros

Invazia Ucrainei ar putea fi începutul celui de ”al treilea război mondial” și sfârșitul civilizației, avertizează George Soros

Invazia Ucrainei de către Rusia amenință să fie ”începutul celui de-al treilea război mondial”, care ar putea însemna sfârșitul civilizației, a avertizat veteranul filantrop George Soros.

Invazia Ucrainei ar putea fi începutul celui de ”al treilea război mondial” și sfârșitul civilizației, avertizează George Soros
Sursa foto: Hepta / Abaca Press / AA/ABACA
de Cerasela Stafie    |    25 Mai 2022   •   09:22

Într-un atac feroce asupra lui Vladimir Putin și a lui Xi Jinping din China, la Forumul Economic Mondial de la Davos, Soros a avertizat că regimurile autocratice sunt în ascensiune și economia globală se îndreaptă către o prăpastie.

Soros, care a devenit o figură a urii pentru extrema dreaptă din SUA, a criticat-o, de asemenea, puternic pe fosta cancelară germană Angela Merkel, pentru că s-a apropiat de Moscova și Beijing.

Cu starea de spirit din Davos deja defavorabilă din cauza războiului din Ucraina, Soros a dus retorica sumbră pe noi culmi: ”este posibil ca invazia să fi fost începutul celui de-al treilea război mondial și este posibil ca civilizația noastră să nu-i supraviețuiască”, a spus el.

”Invazia Ucrainei nu a venit din senin. Lumea a fost din ce în ce mai implicată într-o luptă între două sisteme de guvernare care sunt diametral opuse unul altuia: societatea deschisă și societatea închisă,” a precizat filantropul.

Fostul proprietar de fonduri speculative, în vârstă de 91 de ani, a spus că valul a început să se întoarcă împotriva societăților deschise după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 asupra SUA. ”Regimurile represive sunt acum în ascensiune, iar societățile deschise sunt sub asediu. Astăzi, China și Rusia reprezintă cea mai mare amenințare pentru societatea deschisă.”

Soros, care a condus atacul financiar speculativ care a scos lira sterlină din mecanismul de schimb valutar european în urmă cu 30 de ani, a spus că Europa a răspuns bine la criza declanșată de invazia Rusiei: ”va dura mult timp pentru a stabili detaliile, dar Europa pare să se îndrepte în direcția corectă. A răspuns invaziei Ucrainei cu mai multă viteză, unitate și vigoare decât oricând în istoria sa.” 

”Dar dependența Europei de combustibilii fosili ruși rămâne excesivă, în mare parte din cauza politicilor mercantiliste duse de fostul cancelar Angela Merkel. Ea făcuse acorduri speciale cu Rusia pentru furnizarea de gaze și făcuse din China cea mai mare piață de export a Germaniei. Asta a făcut din Germania cea mai performantă economie din Europa, dar acum există un preț mare de plătit. Economia Germaniei trebuie reorientată. Și asta va lua mult timp”, a adăugat filantropul, potrivit The Guardian.

Soros menționat că Putin a câștigat acordul lui Xi cu privire la invazia rusă la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, la începutul lunii februarie. Dar el a insistat că liderul chinez nu este atât de puternic pe cât credea.

”Xi adăpostește un secret vinovat. El nu le-a spus niciodată chinezilor că au fost inoculați cu un vaccin care a fost conceput pentru varianta originală Wuhan și care oferă foarte puțină protecție împotriva noilor variante.” Blocajele Chinei pentru combaterea Covid-19 au împins economia în cădere liberă, dar Xi nu a putut recunoaște că a făcut o greșeală, a spus el.

”Pe lângă criza imobiliară, daunele vor fi atât de mari încât vor afecta economia globală. Odată cu perturbarea lanțurilor de aprovizionare, inflația globală este susceptibilă să se transforme în depresie globală.” Contrar așteptărilor generale, Xi s-ar putea să nu obțină al treilea mandat, râvnit de liderul chinez, din cauza greșelilor pe care le-a făcut, a prezis Soros.

”În timp ce războiul se dezlănțuie, lupta împotriva schimbărilor climatice trebuie să ocupe locul al doilea. Cu toate acestea, experții ne spun că am rămas deja cu mult în urmă, iar schimbările climatice sunt pe punctul de a deveni ireversibile. Acesta ar putea fi sfârșitul civilizației noastre. Prin urmare, trebuie să ne mobilizăm toate resursele pentru a duce războiul la sfârșit. Cea mai bună și poate singura modalitate de a ne păstra civilizația este să-l învingem pe Putin cât mai curând posibil. Aceasta este concluzia”, a conchis el.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close