Iranul denunţă filmul "ruşinos" la adresa islamului şi anunţă o manifestaţie la Teheran

de A.M.P    |    13 Sep 2012   •   14:16
Iranul denunţă filmul "ruşinos" la adresa islamului şi anunţă o manifestaţie la Teheran Foto: Agerpres/ XINHUA
Iranul a calificat miercuri drept "ruşinos" filmul "Innocence of Muslims", considerat insultător la adresa islamului, anunţând o manifestaţie joi la Teheran în faţa ambasadei Elveţiei, care reprezintă interesele Statelor Unite, potrivit presei locale, citate de AFP.
   
"Republica islamică Iran condamnă ferm insulta la adresa islamului şi simpatizează cu naţiunea islamică (...) rănită", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului iranian al Afacerilor Externe, Ramin Mehmanparast, într-un comunicat difuzat de presa locală.
   
Mehmanparast a adăugat că "tăcerea sistematică şi continuă a administraţiei americane în faţa acestui tip de acte ruşinoase (...) reprezintă principala cauză a continuării acestora. Guvernul american are responsabilitatea de a pune capăt acestei tendinţe periculoase".

Responsabilul iranian nu a făcut nicio referire la atacul comis de persoane înarmate asupra consulatului american din Benghazi, Libia, provocat de acest film intitulat "Innocence of Muslims". Patru americani, printre care ambasadorul, au fost ucişi în atac.
   
Mass-media iraniene, printre care agenţiile de presă ISNA, Fars şi Mehr, au anunţat joi spre prânz, la Teheran, o manifestaţie menită să denunţe acest film, în faţa ambasadei Elveţiei, care reprezintă interesele americane în această ţară, Iranul şi Statele Unite neavând relaţii diplomatice.
   
Potrivit agenţiilor de presă, societatea islamică a studenţilor, care a organizat în trecut manifestaţii antioccidentale, a făcut apel pentru această demonstraţie.
   
Jurnaliştii străini au interdicţie în ceea ce priveşte acoperirea subiectelor legate de manifestaţiile din Iran, fapt ce face dificilă obţinerea de informaţii privind numărul protestatarilor sau privind genul acţiunilor desfăşurate.
   
Citeşte şi:

Ambasada SUA din Yemen, luată cu asalt de manifestanţi

Ciocniri dure între manifestanţi şi poliţie în faţa ambasadei SUA la Cairo

x close