
Un europarlamentar francez le-a cerut americanilor să "dea înapoi Statuia Libertății", ceea ce a atras o replică acidă de la Casa Albă: "Datorită Statelor Unite francezii nu vorbesc germană", a transmis purtătorul de cuvânt al lui Trump.
"Este un fapt (…) (Francezii) ar trebui să fie foarte recunoscători ţării noastre măreţe", a declarat Karoline Leavitt într-o conferinţă de presă, asigurându-i pe jurnalişti că americanii au fost "farul libertăţii mondiale" în trecut.
A fost un răspuns indirect la cuvintele eurodeputatului francez Raphaël Glucksmann, care le-a cerut în acest weekend americanilor să "dea înapoi Statuia Libertăţii". Karoline Leavitt l-a descris drept "un mic politician francez necunoscut”, scrie Fox News.
De la revenirea sa la putere în ianuarie, Donald Trump a lansat o serie de ofensive comerciale împotriva aliaţilor şi concurenţilor deopotrivă, susţinând că Statele Unite sunt tratate incorect în comerţul internaţional.
"Le vom spune americanilor care au ales să treacă de partea tiranilor, americanilor care concediază cercetători pentru că demonstrează libertatea ştiinţifică: Daţi-ne înapoi Statuia Libertăţii. V-am făcut-o cadou, dar se pare că o dispreţuiţi’”, a declarat duminică, la un miting, Raphaël Glucksmann, un susţinător al Ucrainei şi al Europei şi un critic la adresa lui Donald Trump, scrie Agerpres.
Eseistul în vârstă de 45 de ani s-a clasat pe locul al treilea la alegerile europene din 2024 din Franţa, pe lista comună a partidelor Piaţa Publică şi Partidul Socialist.
"Trumpiştii sunt îngrijoraţi de pierderea Statuii Libertăţii, dar se pare că şi-au pierdut mai ales simţul umorului. Iar atunci când se supără pe Raphaël Glucksmann, noi credem că acesta şi-a atins ţinta din plin", a comentat pe X Place Publique, partidul fondat de Raphaël Glucksmann.
Statuia Libertății a fost realizată de sculptorul francez Frédéric Auguste Bartholdi. Structura internă a fost proiectată de Gustave Eiffel, inginerul celebru pentru Turnul Eiffel. Statuia a fost un cadou din partea Franței pentru Statele Unite în 1886, ca simbol al prieteniei dintre cele două națiuni și al libertății.