Antena 3 CNN Externe Italia încurajează antreprenorii să se împrumute cum pot, numai să repornească economia

Italia încurajează antreprenorii să se împrumute cum pot, numai să repornească economia

Italia încurajează antreprenorii să se împrumute cum pot, numai să repornească economia
Sursa foto: Foto: latestbusinessupdates.com
17 Iul 2013   •   12:41

Companiile italiene care întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte finanţarea ar trebui să se orienteze către serviciile de credit nereglementate, sau aşa-numita industrie bancară gri, pentru a investi în afaceri şi a reporni creşterea economică, recomandă ministrul italian al Economiei, citat de Mediafax.
   
Industria financiară "din umbră", care sursele de finanţare din afara sectorului bancar, "ar putea ajuta la repornirea economiei", a declarat ministrul Fabrizio Saccomanni în timpul unei întâlniri cu bancherii, convocaţi la Roma pentru o şedinţă de brainstorming, scrie Wall Street Journal (WSJ).
   
Serviciile bancare gri sunt practic necunoscute în Italia, o economie unde bursa are o anvergură relativ redusă şi unde companiile se bazează aproape exclusiv pe creditul bancar şi pe averea acumulată.

În Europa, industria de credit nereglementată este în general prost văzută, deoarece de cele mai multe ori iese din sfera de acţiune a autorităţilor.
   
Potrivit Consiliului pentru Stabilitate Financiară, industria bancară gri asigură aproximativ o treime din creditare la nivel mondial.

Un raport publicat în acest an de instituţie arată că serviciile bancare nereglementate au crescut cu 6.000 miliarde de dolari faţă de anul trecut, la 67.000 miliarde de dolari.
   
În această categorie pot intra servicii precum emisiuni de titluri în diverse forme, credit comercial garantat cu active sau sisteme de credit direct prin care o companie poate obţine bani în mod direct de la instituţii precum fondurile de pensii.
   
Saccomanni s-a referit în mod special la securitizări, finanţare de tip mezanin (titluri sau datorii de tip hibrid, utilizate de obicei pentru extinderea afacerilor) şi fonduri de obligaţiuni.
   
Italia este în recesiune de doi ani, iar situaţia din economie dă impresia unei spirale negative, deoarce băncile reduc creditarea, iar măsurile de austeritate limitează cererea.
   
Marţi, Banca Italiei a anunţat că investitorii retail şi-au majorat în luna mai deţinerile de obligaţiuni guvernamentale italiene cu 20 miliarde euro, acoperind retrageri de 16 miliarde euro din partea investitorilor străini.
   

×
Subiecte în articol: crestere economica
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close