Antena 3 CNN Externe Jurnalista chineză, condamnată la închisoare pentru că investiga apariţia bolii COVID, este acum „pe moarte”, spune familia

Jurnalista chineză, condamnată la închisoare pentru că investiga apariţia bolii COVID, este acum „pe moarte”, spune familia

Jurnalista Zhang Zhan, în vârstă de 38 de ani, se află pe moarte, după ce a fost condamnată la patru ani de închisoare.

Jurnalista chineză, condamnată la închisoare pentru că investiga apariţia bolii COVID, este acum „pe moarte”, spune familia
de Georgiana Adam    |    05 Noi 2021   •   15:02

Zhang Zhan, de 38 de ani, fost avocat, a mers în Wuhan, în februarie 2020, pentru a raporta despre haosul din centrul pandemiei, punând la îndoială modul în care autoritățile gestionează focarul.

Tânăra a fost reținută în mai 2020, iar în decembrie a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru provocarea conflictelor și a problemelor, o acuzație folosită adeseori pentru suprimarea disidenței.  

Încă de când a fost închisă, femeia a intrat în greva foamei. Acum a ajuns subponderală și ”s-ar putea să nu mai trăiască mult”, a scris fratele ei, Zhang Ju, săptămâna trecută, pe un cont de Twitter.

„Zhan are 177 cm înălţime şi acum are mai puţin de 40kg. S-ar putea să nu supravieţuiască iernii reci care vine. Sper ca lumea să-şi amintească cum era înainte", a fost mesajul bărbatului. 

De când a intrat în greva foamei, femeia a fost hrănită forțat prin sonde nazogastrice, au povestit avocații ei. 

În acest moment, există informații potrivit cărora tânăra nu mai poate merge și nu se poate mișca fără ajutor, scrie theguardian.com

Live-urile făcute de către aceasta şi distribuite pe internet au atras atenţia autorităţilor chineze

Zhang Zhan este doar una din numeroșii cetățeni chinezi care, scriind despre ce se întâmplă în provincia chineză Wuhan, s-au ciocnit de „pumnul de fier” al autorităţilor. Absenţa presei libere din China şi pedepsirea activiştilor şi jurnaliştilor nu este ceva nou în ţară.

Conform dosarului de acuzare, jurnalista ar fi călătorit către Wuhan în februarie pentru a realiza reportaje independente privind apariţia cazurilor de SARS-CoV-2. Live-urile făcute de către aceasta şi distribuite pe internet au atras atenţia autorităţilor chineze.

Un ONG chinez pentru apărarea drepturilor omului arată că reportajele lui Zhang acopereau inclusiv poveştile jurnaliştilor independenţi şi arestarea lor, precum şi hărţuirile la care familiile acestora erau supuse constant.

Zhang a dispărut din Wuhan pe 14 mai, arată ONG-ul. O zi mai târziu, s-a descoperit că aceasta era în arestul poliţiei în Shangai (la peste 640 km depărtare).

Jurnalista a fost acuzată în noiembrie, de distribuirea de „informații false prin text, video şi alte mijloace media pe platforme precum WeChat, Twitter şi YouTube”. Totodată, este acuzată că a acceptat să dea interviuri publicațiilor media străine dar şi pentru că ar fi răspândit „informații răutăcioase” despre virusul care a apărut în Wuhan.

 

 

×
Subiecte în articol: zhang zhan
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close