Antena 3 CNN Externe Justiţia franceză a deschis o anchetă de fraudă legată de conturile unor francezi la HSBC în Elveţia

Justiţia franceză a deschis o anchetă de fraudă legată de conturile unor francezi la HSBC în Elveţia

Justiţia franceză a deschis o anchetă de fraudă legată de conturile unor francezi la HSBC în Elveţia
Sursa foto: Foto: itpro.co.uk
23 Apr 2013   •   20:39

Justiţia franceză a deschis o anchetă privind activitate bancară ilicită şi fraudă fiscală în grup organizat, pentru a determina condiţiile în care cetăţeni francezi au putut deschide conturi în Elveţia la banca britanică HSBC, într-un scandal care datează din 2009, informează AFP.
   
O listă cu persoanele care au avut conturi la HSBC în Elveţia a fost găsită în 2009 în computerul unui fost informatician al băncii, Herve Falciani.
   
În urma unei percheziţii efectuate în ianuarei 2009 la domiciliul lui Falciani au fost descoperite fişiere codate, a căror decriptare a permis identificarea a 127.000 de conturi, aparţinând unor 79.000 de persoane, între care 8.231 de francezi, a anunţat procurorul şef din Nisa, Eric de Montgolfier, în aprilie 2010.
   
Justiţia franceză a deschis investigaţii preliminare referitoare la frauda fiscală, împotriva a 60 de persoane, dar rezultatul a fost neconcludent.
   
În aceste condiţii, procuratura din Paris a decis să deschidă marţi o anchetă legată de activitate bancară sau financiară ilicită, complicitate la acest delict, spălare de bani în grup organizat şi acoperirea fraudei fiscale în grup organizat, a precizat o sursă judiciară.
   
Ancheta vizează şi mecanismele folosite pentru recrutarea în Franţa a clienţilor, pentru deschiderea de conturi la HSBC în Elveţia.

×
Subiecte în articol: banca frauda bancara
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close