Antena 3 CNN Externe Le Monde, despre criza politică din România: Mingea se află în terenul preşedintelui Băsescu

Le Monde, despre criza politică din România: Mingea se află în terenul preşedintelui Băsescu

Le Monde, despre criza politică din România: Mingea se află în terenul preşedintelui Băsescu
Sursa foto: Le Monde
15 Oct 2009   •   11:01

Presa străină contiună să monitorizeze cu atenţie situaţia politică din România. Le Monde a publicat încă un articol referitor la evenimentele care au avut loc în ţara noastră. Marţi, 13 octombrie, parlamentarii români au aprobat moţiunea de cenzură depusă de opoziţie, iar Guvernul României a căzut, notează jurnaliştii francezi.

?Este ciudat că Guvernul României a picat exact în momentul în care au fost adoptate măsuri care prevedeau anularea anumitor privilegii?, a declarat premierul Emil Boc, citat de publicaţia franceză. O serie de reforme radicale menite să echilibreze sistemul haotic al salariilor au fost respinse de opoziţie care acuză şeful Guvernului de incapacitatea de a redresa situaţia economică a României, mai scrie Le Monde.

Fondurile acordate de FMI, UE şi Banca Mondială, în pericol

Căderea Guvernului riscă să frâneze reformele lansate de autorităţile române pentru reducerea cheltuielilor publice, iar statul român se află într-un moment critic din punct de vedere economic. Politica de austeritate face parte dintr-un acord încheiat în luna martie cu FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială care prevedea ca România să primească, în mai multe tranşe, un împrumut de 20 de miliarde de euro. Acest împrumut ar fi putut menţine economia României pe linia de plutire, însă criza actuală pune în pericol acordarea fondurilor.

?FMI a încheiat un acord cu România şi ne aşteptăm ca statul român să-şi respecte angajamentele luate?, se arată într-un comunicat remis de reprezentanţii FMI către autorităţile de la Bucureşti. Acordarea unei noi tranşe din împrumult depinde în exclusivitate de concluziile unor delegaţi FMI care vor sosi în România pe 21 octombrie.

Le Monde mai menţionează că situaţia politică din România a avut un impact negativ şi asupra monedei naţionale care, în decurs de numai câteva ore, a scăzut periculos de mult în raport cu euro. Mai mult, economiştii francezi estimează că actuala criză economică se va prelungi în România şi că rata şomajului va depăşi 10,5 % , în anul care urmează.

Mingea se află în terenul preşedintelui Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut o conferinţă de presă pe tema actualei crize la Palatul Cotroceni, notează publicaţia franceză. ?Obiectivul meu este să limitez perioada crizei politice şi să găsim o soluţie de mijloc pentru a rezolva conflictul?, a declarat preşedintele citat de Le Monde.

Constituţia îi conferă şefului de stat puterea de a numi un nou premier şi nimic nu-l împiedică pe Traian Băsescu să-l repună în funcţie pe Emil Boc. În momentul de faţă, mingea se află în terenul preşedintelui Băsescu, concluzionează jurnaliştii francezi.

Traian Băsescu respinge un minoritar german pentru funcţia de premier, scrie presa din Austria

Situaţia politică din România este tratată şi de presa austriacă. Jurnaliştii scriu că preşedintele Traian Băsescu a respins un minoritar german ca premier. Klaus Iohannis a fost propus de noua majoritate parlamentară în speranţa că va scoate ţara din criză.

Primarul Sibiului este numit de presa austriacă cel mai proeminent politician local al ţării. Cu toate astea, în opinia lui Băsescu, Iohannis nu ar fi decât o marionetă a partidelor care l-au propus, preşedintele solicitând un guvern de uniune naţională, scrie Die Presse.

Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close